ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Därför ska du inte använda för mycket tvättmedel

Alva Forsberg Fierro · 20 Nov 2015
Uppdaterad 20 Nov 2015

Foto: TT


Tar du det säkra före det osäkra och laddar med lite extra tvättmedel varje gång smutskläderna ska blir rena? Gör inte det.

klar

Artikellänk är kopierad

Trots att många av oss tvättat sedan tonåren är det få som faktiskt vet hur mycket tvättmedel man ska använda när man tvättar. 

–Svenskarna använder för mycket tvättmedel till tvättmaskinen generellt sett. De nya tvättmedlen är väldigt koncentrerade, men många använder ändå lika mycket tvättmedel som de alltid gjort, säger Joakim Lindberg, försäljningschef för vitvaror på Elgiganten, i ett pressmeddelande.

►LÄS MER: Forskare: 9 myter och sanningar om tvätt

Att överdosera tvättmedel kan leda till allergier, sur lukt från tvättmaskinen och att kläderna slits snabbare. Men viktigast av allt: Kläderna blir inte renare av att använda för mycket tvättmedel. Tvärt om.

– Det som händer är att tvättmedelsrester blir kvar i kläderna. Det är dessutom inte speciellt miljövänligt att använda mer medel än rekommenderat eftersom det ändå åker ut med sköljvattnet, säger Lindberg.

►LÄS MER: Test: Dyra tvättmedel tvättar sämre än billiga

Därför råder han alla att följa doseringen på förpackningen – eller låta tvättmaskinen sköta doseringen. 

–Många av de nya tvättmaskinerna kommer med lösningar som automatiskt doserar rätt mängd tvättmedel, säger Joakim Lindberg.

klar

Artikellänk är kopierad

Alva Forsberg Fierro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro