ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Därför ska du inte bli besviken när du måste betala tillbaka på skatten

Linnea Gustafson · 20 Mar 2017
Uppdaterad 20 Mar 2017
Arturo Arques berättar varför du inte behöver bli ledsen över att behöva betala restskatt.

Arturo Arques berättar varför du inte behöver bli ledsen över att behöva betala restskatt. Foto: Fredrik Sandberg/TT/Swedbank


Skatteåterbäring – extra klirr i kassan för vissa och fruktad utgift för andra. Men egentligen har du varken vunnit eller förlorat.

klar

Artikellänk är kopierad

Skattesystemet är uppbyggt så att en preliminär skatt baseras på din inkomst. Allt vi gör som på något sätt påverkar vår inkomst kan sedan påverka skatten. Det kan vara att du jobbar extra, har varit sjuk eller genomfört en lägenhetsförsäljning med vinst.

– För de som har en fast månadslön och vars yrkesliv ser väldigt lika ut från dag till dag handlar skattebeskedet vanligtvis bara om några kronor hit och dit, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank.

Men om man inte har en fast månadslön och byter jobb eller arbetar olika tider på dygnet är det svårare att uppskatta hur nogräknat skattebeskedet kommer att vara.

Får man tillbaka pengar på skatten innebär det i princip att man som privatperson har lånat ut pengar till staten till väldigt låg ränta. Pengar som en del hade behövt bättre där och då, inte ett år senare.

– Det är precis så det är, men med tanke på hur låg räntan är så är det inte mycket pengar man varken går miste om eller vinner.

Det innebär samtidigt att om du behöver betala tillbaka på skatten har du lånat pengar av staten, helt utan ränta om du betalar tillbaka innan sista förfallodagen. Därefter kickar räntan igång.

Vad kan man göra för att få så exakt skatteberäkning som möjligt? 

– Har man villa eller bostadsrätt har man rätt att göra 30 procent i ränteavdrag. Det innebär att man också i förväg kan räkna ut hur mycket man kommer få tillbaka på skatten. Då kan man ansöka om jämkning för att slippa betala för mycket skatt.

Men enligt Arturo Arques är det förhållandevis få med lån som jämkar. Han tror att det beror på att man ser skatteåterbäringen som ett sätt att spara pengar.

– Det lustiga är att många inte jämkar trots att de kan. Jag tror många väljer att inte jämka för att vara säkra på att få pengar tillbaka och ser det som en typ av sparande. Det känns roligare att få tillbaka en klumpsumma på skatten än att få ut en tusenlapp mer i månaden som försvinner i vardagsbudgeten.

En av anledningarna till att många upplever det så jobbigt att få besked om att betala tillbaka beror förmodligen på att det är utgifter man inte räknat med.

– Ska man betala tillbaka ska pengarna betalas innan en visst tid för att slippa betala ränta. Det kan så klart vara problematiskt för vissa, men egentligen har man inte förlorat någonting, säger Arturo Arques.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Gustafson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro