ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Därför ska du inte låta mensen stoppa dig från att njuta av sex

Suzann Larsdotter · 4 Okt 2017
Uppdaterad 5 Okt 2017
Sugen på sex när du har mens men vill undvika blodfläckar? Prova sex i duschen!

Sugen på sex när du har mens men vill undvika blodfläckar? Prova sex i duschen! Foto: Illustration: Lotta Sjöberg


Om du känner dig kåt och samtidigt har mens behöver du inte välja bort sex. Det här gäller både sex med dig själv eller med någon annan. Suzann Larsdotter, sexolog på RFSU, har fem tips som visar att sex under mens inte är så blodigt.

klar

Artikellänk är kopierad

1. Njut även med mens

Vill du undvika blodfläckar? Skydda sängen eller den plats som du vill ha sex på med en handduk. Eller ha sex i duschen. Även om du använder tampong eller menskopp funkar det bra att ha sex på olika sätt. Just samlag med tampong är däremot inte speciellt bekvämt, så skippa det om du vill ha penis-i-slida-sex.

2. Tänk på fördelarnaMensblod kan fungera som extra glidmedel och kan göra det lite skönare. Om du använder tampong kan det vara bra att använda lite extra glid då den suger upp en del av det våta i slidan. Vissa menstruerare vill inte ha sex under mens, och vissa sexpartners kan vara lite blödiga runt att det kommer blod. Men mensblod är inte farligare än någon annan kroppsvätska. Vissa tycker att det innebär en extra krydda att ha sex vid mens.

3. Orgasm kan lindra menssmärtorHar du mensvärk eller pms? En orgasm med dig själv eller andra kan faktiskt hjälpa. Menssmärtor uppstår när livmodern arbetar extra intensivt, men en orgasm gör istället att livmodern slappnar av. Orgasmen triggar också igång kroppens smärtlindring och frigör både endorfiner, hormonerna oxytocin och dopamin som påverkar oss positivt.

I videon nedan: 3 saker du måste veta om klittan

4. Ha säkrare sexHepatit och obehandlad hiv kan föras över via blodet. Därför är det viktigt att du har säkrare sex med nya sexpartners, till exempel genom att använda kondom eller genom att ha en typ av sex där kondomen inte behövs. Om du och dina sexpartners har testat er för könssjukdomar, eller om du har hiv och medicinerar för det, så finns inga risker för överföring.

5. Undvik att bli ofrivilligt gravidOm du har sex med penis i slida när du har mens, kommer du troligen inte bli gravid. Obs! Det här tipset gäller inte om du har en kort eller oregelbunden menscykel. Eftersom spermier kan finnas kvar i slidan upp till fem dagar, så kan sex i slutet av en kort period göra att du blir ofrivilligt gravid. 21–24 dagar brukar räknas som en kort menscykel. För att vara helt säker på att undvika graviditet bör preventivmedel användas.

klar

Artikellänk är kopierad

Suzann Larsdotter
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro