ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Därför ska du inte skänka gamla leksaker till ditt barns förskola

Mattias Isaksson · 25 Feb 2016
Uppdaterad 26 Feb 2016

Kassen full med gamla leksaker som ska skänkas till förskolan kan vara allt annat än en skön gåva. Leksakskassen kan vara proppfull med kemikalier. – Generellt sett tror jag att kunskapen är ganska låg hos allmänheten, säger en inspektör vid Kemikalieinspektionen.

klar

Artikellänk är kopierad

Ftalater, flamskyddsmedel och rena gifter som bly. Det är några skadliga exempel på vad som kan finnas i leksaker. – Ftalater kan skada fortplantningsförmågan, säger Karin Rumar, inspektör vid Kemikalieinspektionen och syftar på gruppen av mjukgörande ämnen som förbjöds i plast 2007. Men även om lagstiftningen förändras och fler och fler ämnen förbjuds i barns leksaker så finns det möjlighet att giftiga leksaker tar sig in i förskolorna. En väg in i barnens vardag är när välvilliga föräldrar skänker gamla leksaker.

LÄS MER: Här är maten som innehåller gift - som du inte visste om – Exempelvis om det är trasiga leksaker med elektronik, så gäller det att vara noggrann. Finns det någon synlig elektronik så är det bara att göra sig av med leksaken, annars kan barnen exponeras för flamskyddsmedel och bly eller liknande, säger Katarina Johansson, författare till boken ”Den onda badankan”. Katarina Johansson påpekar att elektroniska leksaker äldre än 2006 inte bör skänkas bort alls, eftersom lagstiftningen för elektronik då skärptes.►LÄS MER: Förskolan ska ge fan i när jag lämnar och hämtar mina barn Och även om leksakerna är av nyare slag finns det risker. – Om man köper på sig leksaker på utlandssemestern i Asien, då gäller inte den hårdare europeiska tillverkningslagstiftningen, säger Katarina Johansson. Stockholm är en av de orter som tar krafttag mot gifterna på förskolor och nu ska personal utbildas via nätet i projektet ”Kemikaliesmart förskola”.

klar

Artikellänk är kopierad

Mattias Isaksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro