ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Därför ska du inte sola med smink

Alva Forsberg Fierro · 15 Jul 2015
Uppdaterad 3 Apr 2017
Sol och smink är ingen bra kombination.

Sol och smink är ingen bra kombination. Foto: All Over Press


Många skippar smink på sommaren – andra vägrar. Olle Larkö, hudläkare och professor i dermatologi förklarar varför du ska undvika makeup i solen.

klar

Artikellänk är kopierad

När värmen kommer kan det vara svårt att hålla sminket på plats, därför väljer många att köra utan. Andra skulle inte kunna tänka sig att gå utanför dörren utan rouge och mascara. Men hur skadligt är det att vistas i solen med smink?

– Det beror på vilken typ av smink man använder. Underlagskrämer med solskyddsfaktor kan vara ett relativt skapligt solskydd, säger Olle Larkö, hudläkare och professor i dermatologi vid Sahlgrenska akademin i Göteborg.

Något man däremot bör se upp med är så kallade ”psoralener” – en substans från växtriket som ökar solkänsligheten – och som kan finnas i billigare sminkprodukter.

– De går även under namnet bergamottolja, som även finns i Earl Grey-te och används i smink för att det ska lukta gott. Men i kombination med sol kan de ge upphov till pigmentfläckar. Sådana produkter ska man absolut undvika i solen, säger Olle Larkö.

LÄS MER: Varnar för farliga sminket: Kan ge frätskador

Pigmentfläckar syns som bruna eller mörka fläckar i huden och brukar blekna med tiden. Men det kan ta lång tid och fläckarna kan bli bestående.

– Det kan vara väldigt svårt att bli av med dem och de förvärras ofta av solljus, säger Olle Larkö.

Bland väletablerade kända sminkmärken förekommer bergamottolja ytterst sällan, men köper man smink utomlands bör man vara försiktig, menar han.

– Man vet aldrig vad produkterna kan innehålla, speciellt då många har ofullständiga innehållsförteckningar. För att vara på den säkra sidan bör man inte använda något smink alls i solen, endast solskydd, säger han.

LÄS MER: Linda lånade ut sin sminksvamp – smittades av bakterie: ”Huden kokade inombords”

Parfym och sol är inte heller någon bra kombination.

– Man kan få pigmentfläckar. Parfymen kan även oxidera i kontakt med luft vilket kan leda till allergiska reaktioner så som eksem och irritation, säger Olle Larkö och tillägger:

– Man får välja mellan att lukta gott och sitta inne eller vara ute och sätta på sig solkräm.

LÄS MER:Hon smittades av kompisens sminkborste – blev rullstolsburen

klar

Artikellänk är kopierad

Alva Forsberg Fierro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro