ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Därför ska du inte ta bort ogräset i trädgården

Valerie Kaspersen · 21 Apr 2018
Uppdaterad 21 Apr 2018
Saker som hotar humlor och bin är bland annat användningen av bekämpningsmedel, för lite mat och klimatförändringar.

Saker som hotar humlor och bin är bland annat användningen av bekämpningsmedel, för lite mat och klimatförändringar. Foto: Wikimedia commons/ Naturskyddsföreningen


Våren klampar in och bin, humlor och andra insekter vaknar till liv. Men bostads- och matbrist råder i landet. "Vi skulle faktiskt inte klara oss utan de här krypen", säger Isak Isaksson, sakkunnig vid Naturskyddsföreningen.

klar

Artikellänk är kopierad

Efter en lång och kall vinter vaknar nu insekter i landet. De behöver både föda och bostad – något det råder brist på.

– Humlor, som pollinerar bär och liknande som vi tycker om, vaknar nu. Det är bara drottningen som övervintrar och när hon vaknar behöver hon en proteinkick. Då är det jätteviktigt att hon hittar pollen, typ blommande sälg eller de tidigaste vårblommorna, säger Isak Isaksson, sakkunnig på Naturskyddsföreningen.

Saker som hotar humlor och bin är bland annat användningen av bekämpningsmedel, för lite mat och klimatförändringar. När våren och sommaren snabbt växlar temperatur uppstår problem för pollinerare.

– Det är de här snabba växlingarna, när det först är varmt och sen kallt, som skapar problem. Det bästa är när vi har en traditionell lång vinter. Om vi har en varm vinter vaknar bina för tidigt, när det blir kallt igen så dör de, säger Isak Isaksson.

Bin, humlor och andra insekter är viktiga för vår överlevnad. När bin och humlor pollinerar blir frukterna och bären mycket större, då de återvänder till blomman flera gånger. När människan själv pollinerar en blomma med en pensel görs det bara en gång och får inte samma effekt.

– Ungefär en tredjedel av den mat som vi äter kommer från växter som bin och humlor pollinerar. Så det är inte bara honung de gör. Utan humlor och bin måste ju människan sköta pollineringen på egen hand, men det blir inte lika bra, säger Isak Isaksson.

Genom att inte rensa bort det vi kallar för ogräs, det vill säga maskrosor och liknande, kan vi hjälpa bina och humlorna på vägen.

– Om du har en liten del av trädgården där det växer blommor som maskrosor eller klöver, ta inte bort dem, säger Isak Isaksson.

pil
Det här kan du göra för att hjälpa:

• Odla blommor på din balkong, i din trädgård och spara vilda blommor och blommande träd och buskar.

• Bygg ett bihotell eller biholk. Där lägger de några ägg, bäddar och placerar in matpaket för larverna som utvecklas där inne.

• Gör en bivattnare så bina kan släcka törsten.

Källa: Naturskyddsföreningen.

pil
Pollinering

Pollinering är ett system för sexuell befruktning som används av en majoritet av växtarterna som blommar och sätter frö. För att ett äpple ska börja växa måste äppelblommornas pollenkorn flytta sig från en blomma till en annan. Det sker genom att ett kryp, exempelvis humla, flyger till ett fruktträd för att hämta mat, och landar på en av trädets blommor. Där hämtar humlan nektar och pollen och flyger sedan vidare till nästa blomma och tappar några pollenkorn. Där och då befruktas blomman. 

Källa: Naturskyddsföreningen.

klar

Artikellänk är kopierad

Valerie Kaspersen
Valerie Kaspersen
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro