ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Därför ska du läsa ditt pensionsbesked

Johanna Ohlson · 4 Feb 2009
Uppdaterad 15 Feb 2011
Snart får 5,6 miljoner svenskar sitt orange pensionsbesked i brevlådan men det är få som läser hela beskedet. I åldrarna 18–29 läser bara 6 procent allt. I åldrarna 30–45 läser 9 procent allt.

Snart får 5,6 miljoner svenskar sitt orange pensionsbesked i brevlådan men det är få som läser hela beskedet. I åldrarna 18–29 läser bara 6 procent allt. I åldrarna 30–45 läser 9 procent allt. Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

 9 av 10 svenskar läser inte sitt pensionsbesked ordentligt. Men just nu är det viktigare än någonsin.– Det är extra viktigt att se över sina placeringar efter finanskrisen, säger Evert Carlsson, doktor på Handelshögskolan i Göteborg. Han menar att svenskarnas strutsbeteende kan få allvarliga konsekvenser. – Det här kommer att leda till att folk har placerat fel. Man ska se över sitt sparande minst en gång om året.

Tipsen kommer från: Annika Creutzer, tillträdande chefredaktör för Pengar24
Tipsen kommer från: Annika Creutzer, tillträdande chefredaktör för Pengar24

4 punkter Så fixar du en bra pension ...

... om du är mellan 20 och 30 år:Börja jobba. Se till att inte plugga och luffa för länge – ju tidigare du sätter in pengarna i systemet desto längre tid har de på sig att växa.Vitt arbete. Att inte jobba svart låter självklart för de allra flesta men många tänker inte på att det också påverkar pensionen.Något du gillar. Välj ett jobb du gillar och klarar av fysiskt. När varje år räknas är det viktigt att du orkar arbeta länge.Vänta. Premiepensionsdelen kan du avvakta med i den åldern men se till att det rullar in pengar.

... om du är mellan 30 och 50 år:Jämn inkomst. Det är bättre att ha två år med hyfsad inkomst än ett år med hög och ett år med låg lön. Deltid kostar. Tänk på att det kostar att jobba deltid. För pensionens del är det bättre för par att båda går ner lite i tjänst i stället för att en går ner mycket. Dela. Om en i förhållandet jobbar deltid bör den som jobbar heltid ge sin premie­­pension till den andra. Försäkringskassan har blanketter.Var aktiv. Ta itu med att placera din premiepension och din tjänstepension. Om du inte kan själv, ta hjälp av en sajt som fondspara.se.

klar

Artikellänk är kopierad

Johanna Ohlson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro