ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Därför ska du skriva testamente snarast – och så gör du

Johan Wikén · 20 Sep 2016
Uppdaterad 21 Sep 2016
Martina Hallin är projektledare på Goda testamentet vars ambition är att påverka svenska folket att skriva testamente och att skriva in organisationer i testamentet.

Martina Hallin är projektledare på Goda testamentet vars ambition är att påverka svenska folket att skriva testamente och att skriva in organisationer i testamentet. Foto: Privat


Det kan kännas deppigt att planera för sin egen död. Men Martina Hallin, projektledare Goda testamentet, tycker ändå att du ska göra det. Att skriva ett testamente kan nämligen underlätta för efterlevande.

klar

Artikellänk är kopierad

När ska man skriva testamente?

– I dag. Den där dagen när allting är upplagt för det inträffar aldrig. Gör det bara i dag, säger Martina Hallin på Goda testamentet.

Hur gör man för att skriva testamente?

– Många tror att det är krångligt och att man måste gå till en jurist, men det stämmer inte. Det är jätteenkelt att göra det själv. Man kan till exempel ladda hem färdiga mallar.

►LÄS MER: Så ställer du in vad som ska hända med din Facebook-sida när du dör

Vad gäller med vittnen?

– Det ska vara två vittnen som bevittnar det vid samma tillfälle. De ska vara minst 15 år gamla och vid full psykisk hälsa som man säger. De får inte vara omnämnda i testamentet och de får inte heller vara gifta med eller släkt med testatorn. De ska intyga att du har skrivit testamentet av fri vilja och att du är vid full psykisk hälsa. De behöver inte läsa eller känna till vad som står i testamentet, men de ska veta att det är ett testamente de bevittnar.

Hur förvarar man sitt testamente?

– Det räcker med att du har ett original som du kanske förvarar hemma, sedan ger du ett par kopior till några som du litar på så att de vet om att det finns ett testamente. Har du ett bankfack kan du förvara det där. Du kan också använda dig av begravningsbyråernas tjänster Livsarkivet eller Vita Arkivet.

►LÄS MER: Testamentet var ogiltigt – man gick miste om 22 miljoner

Martina Hallin berättar att en återkommande fråga hon får är om det är möjligt att göra sina barn arvlösa.

– Svaret är nej. Barnen har rätt till sin laglott, det vill säga 50 procent av dina tillgångar oavsett vad du skriver. Men resten kan du skriva bort till vem du vill. Och om du däremot vill att allt verkligen ska gå till barnen, och inte till deras partners, är det jätteviktigt att skriva att det som tillfaller barnen ska vara deras enskilda egendom. Annars förlorar de hälften vid en eventuell bodelning.

Psykologen: Så undviker du bittra arvstvister

Det är inte ovanligt att arvsskiften leder till bittra tvister och krossade relationer. ”Pengar har en förmåga att göra folk väldigt annorlunda”, säger psykologen Per Höglund.

För de allra flesta är det en stor sorg att mista en nära anhörig. Tuffare blir det om det därefter uppstår bråk mellan arvingarna. Något som inte är helt ovanligt.

– Det kan handla om hur relationerna har sett ut mellan syskon och föräldrar. Det kan finnas någon som känner sig förbisedd, när det blir prat om arv blir det psykologiskt viktigt att få rätt, säger Per Höglund, leg psykolog på Institutionen för psykologi vid Umeå universitet.

– Och pengar har en förmåga att göra folk väldigt annorlunda.

Ofta kan det också finnas ett hus eller något annat som har ett emotionellt värde som kan vara svårt att dela på. Hur ska man då göra för att undvika bittra arvstvister?

– Vet man som förälder att man är dödlig och man kommer upp i ålder är det viktigt att prata med sina barn om sådana här frågor, säger Per Höglund.

Han menar att framförhållning är viktigt för att undvika bråk. Och att tänka på livets väsentligheter.

– Det bästa sättet är väl att minnas att man själv är dödlig och komma ihåg vad som är väsentligt vid dödsbädden. Är det att jag hade det där sommarstället eller att jag har syskon som vakar vid dödsbädden, säger Per Höglund.

Per Höglund.
Per Höglund.Foto: Privat
klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro