ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Därför ska du släcka i kväll

Matilda Bjerlöw · 23 Mar 2013
Uppdaterad 23 Mar 2013
Därför ska du släcka i kväll    Earth Hour i New Delhi, Indien, 2012.

Därför ska du släcka i kväll Earth Hour i New Delhi, Indien, 2012. Foto: Scanpix


I kväll klockan 20.30 släcker världen ner för klimatet, i världens största miljökampanj. 7 000 städer i 152 länder blir mörka under en timme. Men varför då, egentligen?

klar

Artikellänk är kopierad

”Äsch, vad spelar det för roll om jag släcker lampan?”, är en kommentar som har hörts lite varstans den här veckan. För det finns en vanlig missuppfattning om vad som är syftet med Earth Hour.

–   Det är inte en energisparkampanj som är begränsad till en timme. Vi släcker ner för att skicka en signal till politiker och makthavare om att ta klimatförändringarna på allvar, och ju fler som släcker, desto starkare blir den signalen, säger Barbara Evaeus, klimatkommunikatör på Världsnaturfonden (WWF).

För klimathotet är minst sagt akut, trots internationella förhandlingar och forskares varningar.

Senast 2020 måste de totala utsläppen växthusgaser som människan orsakar minska. SVT har tagit del av den senaste delrapporten från FN:s klimatpanel IPCC, där flera hundra forskare är involverade. Enigt rapporten har utsläppen fortsatt att öka i oförminskad takt sedan den förra rapporten 2007, med undantag från en liten dipp efter finanskrisen 2008.

Earth Hour är WWF:s manifestation för att visa att det inte är för sent.

Det hela startade som en gräsrotsrörelse i Australien 2007 och spreds sedan snabbt över världen. I dag är 152 länder involverade.

– Många får ont i magen så fort klimatfrågan nämns. Därför är det viktigt att så många som möjligt deltar i kväll, för att visa att vi är väldigt många som vill att våra beslutsfattare ska ta krafttag för klimatet, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF.

klar

Artikellänk är kopierad

Matilda Bjerlöw
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro