ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Därför ska du tvätta nyköpta kläder

annie li eriksson · 10 Nov 2016
Uppdaterad 28 Mar 2018
Tvätten gör att kemikalierester och överskottsfärg försvinner, menar Emma Westerholm på Kemikalieinspektionen.

Tvätten gör att kemikalierester och överskottsfärg försvinner, menar Emma Westerholm på Kemikalieinspektionen. Foto: IBL


Tvätta nyinköpta kläder före använding – de innehåller rester från kemikalier, berättar Emma Westerholm på Kemikalieinspektionen.

klar

Artikellänk är kopierad

Överallt i vår vardag finns det kemikalier. En del kemikalier är bra, medan andra kan vara farliga. Vid produktionen av kläder används stora mängder kemikalier som ger tyger färg eller förhindrar att tyget blir skrynkligt eller möglar under transport. Men kemikalierna kan orsaka allergi, menar Emma Westerholm, utredare på Kemikalieinspektionen.

– Man kan tvätta textiler innan man använder dem för att bli av med kemikalierester och överskottsfärg. Då minskar man risken att bli allergisk, förklarar hon.

Vilka kemikalier bör man undvika?

– Jag tycker att man ska försöka att undvika biocidbehandlad textil, alltså bakteriedödande ämnen. Det brukar marknadsföras som ”antilukt” eller ”antibakteriellt”. Den har ingen nödvändig funktion, berättar Emma Westerholm.  

► LÄS MER: Så påverkas miljön av din shopping 

Biocider är inte olagliga och har ofta använts i sportkläder för att göra de ”luktfria” och för att de inte ska behöva tvättas så ofta. Däremot är kemikalier som formaldehyd farliga, eftersom att det kan skapa hudirritationer, allergier och misstänks kunna orsaka cancer, enligt Kemikalieinspektionen. Ämnet används i kläder för att motverka att tyget krymper eller blir skrynkligt. 

Emma Westerholms tips för att undvika kemikalier är att satsa på kläder av kvalité för att öka deras livslängd.

– Det bästa sättet att sänka kemikaliebelastningen är använda de kläder som man redan har och undvika nyproduktion, säger hon.

Andra knep är att handla på second-hand eftersom att kläderna förmodligen har tvättats många gånger innan och har därför inte kvar någon överskottsfärg. Man kan också hålla utkik efter miljömärkta plagg som inte ska innehålla rester av vissa kemikalier och som ska ha haft en mindre påverkan på miljön under produktionen.

► LÄS MER: Så gör du för att hitta miljövänliga jeans

klar

Artikellänk är kopierad

annie li eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro