ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Därför ska du undvika appar som gör mobilen till ficklampa

Aron Andersson · 13 Nov 2014
Uppdaterad 13 Nov 2014

Foto: Fox News / Montage


klar

Artikellänk är kopierad

Nej, apparna spionerar inte på dig för kriminella grupper i Kina och Ryssland. Men det kan finnas anledning att undvika dem ändå.

De tio mest populära ficklampe-apparna till mobilen är egentligen hemliga spionprogram som samlar data om dig åt kriminella i Kina, Ryssland och Indien. Den nyheten basunerades ut av säkerhetsexperten Gary Miliefskynt från företaget Snoopwall när han gästade Fox News Special Report.

– Jag tycker det är större än ebola just nu därför att 500 miljoner människor har smittats, utan att veta om det. Men det är inte de som smittats, det är deras mobiler, säger han i programmet.

Men hur farliga är apparna egentligen? Uppgifterna baseras på en undersökning som Snoopwall gjort av de 10 mest populära ficklampe-apparna för Android-mobiler. De har tittat på vilka funktioner i mobilen som apparna begär tillgång till.

Några av apparna begär exempelvis tillgång till kameran, lagringsutrymmet, gps-data, systeminställningar med mera. Fler funktioner än vad som är rimligt för en vanlig ficklampa. Men några av de tio apparna på listan begär inte alls tillgång till lika många funktioner, utan bara mobilens lampa, vibrationsfunktion och internetuppkoppling. Det sistnämnda behövs för att visa annonser i appen, och behöver inte alls vara ett tecken på något misstänkt.

– De tio mest populära ficklampe-apparna i dag, som du kan ladda hem från Google Play-butiken är sabotageprogram. De är ondskefulla, de spionerar, de snokar och de stjäl, säger Gary Miliefskynt i nyhetsinslaget.

Men i rapporten från Snoopwall finns inte några som helst bevis på att den information som samlas in används på ett kriminellt sätt. Det mesta i Miliefskynts uttalanden verkar vara lösa antaganden och rena påhitt.

Helt hämtade ur luften är dock inte anklagelserna. Förra året uppdagades att en populär ficklampe-app faktiskt samlade in data om användarna som sedan såldes vidare till annonsörer. Företaget tvingades förlika. ​

Google vill inte uttala sig om de specifika appar som granskats men säger också att appar som inte följer företagets riktlinjer tas bort.

– Vi kommenterar inte enskilda appar. Generellt tar vi bort appar som strider mot våra villkor och riktlinjer, säger Farshad Shadloo, kommunikationsansvarig för Google i Sverige, till Metro.

Och snart kan problemet vara ett minne blott. I senaste versionen av Android, 5.0, som inom kort släpps till allt fler mobiler, finns redan en förinstallerad app som gör mobilen till ficklampa.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro