ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Därför skriks det så mycket i det brittiska parlamentet

Oskar Brusén · 29 Apr 2019
Uppdaterad 11 Jun 2019

Order!!! Den brittiske talmannen John Bercows desperata försök att få ordning och reda i det brittiska underhuset är något som har fått många att undra: Varför är det så kaosartat i det brittiska parlamentet?

klar

Artikellänk är kopierad

Förbjudet att applådera

Eftersom det är helt förbjudet att applådera inne i kammaren så använder man istället rösten. När en ledamot vill visa sitt stöd till någon av sina partikollegor så skriker hen ”Hear, hear” istället för att ge en vanlig applåd. Dessutom räds man inte för att bua åt sina motståndare när tillfälle ges. Med allt skrik och burop hamnar ljudnivån ibland uppemot 100 decibel, vilket motsvarar ljudnivån på en nattklubb.

Uråldrigt röstningssystem

Tillvägagångssättet vid omröstningar är också något som skiljer sig rejält från vad vi är vana vid i den svenska riksdagen, och även det här ger upphov till en hel del röra. När talmannen utlyser en omröstning så får ledamöterna välja mellan att gå till två olika rum som ligger i anslutning till kammaren. Ett rum är för de som röstar för, och ett rum är för de som röstar emot. Sedan prickas varenda ledamot av när de återvänder in till kammaren, och det är den avprickningen som ligger till grund för omröstningen. Systemet är gammalt och sker alltså helt manuellt, något som har utnyttjats genom åren. Vid ett tillfälle smög en Labourledamot tillbaka in i rummet tre gånger, och kunde därför också rösta på förslaget flera gånger.

Formaliteter

Men varvat mellan buropen och röstfusk så måste ledamöterna använda sig av del formaliteter som kan uppfattas som extrem artighet. Ett exempel på det är att man tilltalar varandra, både partikamrater och motståndare, som ”Honourable gentlemen”.

klar

Artikellänk är kopierad

Oskar Brusén
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro