ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Därför spammar vi Instagram med höstbilder

Aron Andersson · 16 Okt 2013
Uppdaterad 16 Okt 2013

Hösten är ett favoritmotiv på Instagram. Nu dränks vi i säsongsbilder på nätet. Därför vill svenskarna gärna föreviga årstiderna.

klar

Artikellänk är kopierad

Nu är hösten här, vilket märks med önskvärd tydlighet på Instagram. Den som kollat sitt flöde på sistone har säkert lagt märke till en hel del höstlöv och rödgula färger bland bilderna.

– Väder är ju, kanske extra mycket för svenskar, ett kärt och omhuldat ämne att beskriva och prata om, säger Lisa Ehlin, doktorand i digital kultur vid Stockholms universitet, till Metro.

– Varje årstidsskifte är väldigt reflekterande, inte minst tror jag just i länder som Sverige där årstiderna är så tydliga. Dessutom var förra hösten nästintill obefintlig och över på några dagar, där den i år varit lång, varm och klar, vilket också säkerligen bidragit till att folk njuter, är ute i naturen och vill återspegla detta.

För de flesta kommer hösten förmodligen inte som någon överraskning. Men att den ändå blir ett så populärt motiv för mobilfotografer är inte konstigare än att vi tar bilder av himlens aftonrodnad eller lunchtallriken.

– Jag tror att fotodelningsappar som Instagram bidragit med uppmärksamhet av det vardagliga och triviala. Detaljer i tillvaron blir lika viktiga som stora festligheter, som ju oftare var fototillfällen förr.

Att just hösten skulle vara överrepresenterad bland svenskarnas nätbilder tror inte Lisa Ehlin stämmer helt, även om hon har förståelse för den som redan fått nog av gulnade löv.

– Jag tror säkert folk kan bli lite trötta av höstbilder, men det blir man kanske av vilket upprepande tema som helst. Men för mig kan det likväl vara ett sätt att visa och dela upplevelsen av en årstid som är svårdefinierad och ganska tung, mörk och sorgsen, som sagt inte minst efter en så vacker sommar.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro