ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Därför spårar barnstjärnorna ur

Anneli Sandberg · 28 Jan 2014
Uppdaterad 28 Jan 2014

Föräldrar som brustit i ansvar och uppmärksamheten som försvinner. Den före detta barnstjärnan Mara Wilson har sammanställt tio orsaker till varför barnstjärnor ofta spårar ut. Den senaste i raden är Justin Bieber som i torsdags greps för rattfylla.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Alloverpress

Mara Wilson var med i filmer som ”Mrs Doutbtfire” och ”Matilda” på 90-talet men när hon blev tonåring slutade jobben att komma.

– Jag var 13 år, konstig och töntig och jag var inte så söt längre. Då ville Hollywood inte ha mig och jag var ganska färdig med den biten också. Efter ett tag kändes det som ett gemensamt uppbrott, har hon berättat för Huffington Post.

Mara har ofta tackat sin lyckliga stjärna att hon inte blev lika känd som exempelvis Lindsay Lohan. Det kan vara en av anledningarna till att hon lever ett ”vanligt” liv i dag och inte tillbringar sin tid på rehab. På Cracked.com har Mara listat några av de främsta orsakerna till att barnstjärnor har svårt att klara av vuxenlivet.

1. Föräldrarna.

Mara skriver att hennes föräldrar inte tyckte att det var ett bra val när hon ville börja som skådespelare då hon var fem år. Men då det verkligen var det hon ville så gick de med på det men de var alltid väldigt beskyddande och brydde sig.

– Jag har sett många barnskådespelare som inte haft det och de har varit olyckliga. Barn vars föräldrar har pressat dem att bli stjärnor växer ofta upp och föraktar dem. De hade aldrig ett val, och ännu värre, de fick aldrig chansen att vara ett barn, skriver Mara på Cracked.com.

2. Kärlek och uppskattning som plötsligt försvinner.

Barnstjärnor får massor med presenter för att de är så gulliga och fina. De får uppmärksamhet och pengar. Och Mara menar att ett år i ett barns liv känns som en evighet och man tror att det är så här det kommer att vara för alltid. Sen plötsligt tar allt slut. Man hittar någon yngre och sötare att ha med i filmen och verkligheten sparkar en i baken.

– År av fördelar och pengar blir snabbt normalt och sen, när man precis vant sig vid allt, så når man puberteten vilket är väldigt jobbigt då ditt jobb är att vara söt, skriver hon.

3. Sexuell exploatering

Mara Wilson tar upp exempel som Brooke Shields och Natalie Portman som både var sexobjekt redan som unga vilket förstörde deras syn att se på sina kroppar. Hon tar upp värre fall som Corey Feldman och Corey Haim som båda blev sexuellt utnyttjade som barn. Hon tar även upp ett exempel ur sitt eget liv då hon upptäckte att hon fanns med på en sida där en man, med fetisch för fötter, samlat bilder på fötter från barnskådespelerskor.

4. Behov av revolt.

Nästan alla tonåringar revolterar men som barnstjärna har man världens ögon på sig. Alla – föräldrar, managers, agenter, fansen – följer varje steg du tar och gör du något dumt så döms du ut av alla.

– Men när de blir äldre får de mer frihet. De får dessutom tillgång till alla sina pengar och de har nästan ingen erfarenhet att bestämma över sig själva så deras revolt blir mycket större än för en ”normal” ung vuxen. Hela världen ser den. Och är det något som världen älskar så är det ett offentligt sammanbrott.

5. Inget annat att göra.

Mara menar att barnstjärnor har skådespelat eller sjungit hela sitt liv. De har inte så mycket utbildning och i deras värld så finns det inte så mycket annat de klarar av att göra. Dessutom tjänar de massa pengar och då fortsätter de göra det de alltid har gjort trots att det gör dem olyckliga.

BILDSPEL: Här är Barnstjärnorna som haft det tufft

Mara Wilson 1996 i filmen "Matilda".
Mara Wilson 1996 i filmen "Matilda".Foto: Alloverpress
Mara Wilson 1993 i "Mrs Doubtfire".
Mara Wilson 1993 i "Mrs Doubtfire".Foto: Alloverpress
klar

Artikellänk är kopierad

Anneli Sandberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro