ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Därför sparar Svanberg trots vinst för Ericsson

Paula Newton · 21 Jan 2009
Uppdaterad 15 Feb 2011
Ericsson gjorde en vinst på 6,5 miljarder kronor för fjärde kvartalet. Ändå ska företaget banta bort 5 000 anställningar samtidigt som aktieägarna belönas med 6 miljarder kronor. Hur går det ihop? Vd Carl-Henric Svanberg ställs till svars i en exklusiv CNN-intervju.

Ericsson gjorde en vinst på 6,5 miljarder kronor för fjärde kvartalet. Ändå ska företaget banta bort 5 000 anställningar samtidigt som aktieägarna belönas med 6 miljarder kronor. Hur går det ihop? Vd Carl-Henric Svanberg ställs till svars i en exklusiv CNN-intervju. Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

ERICSSON. På onsdagen kom ännu ett storvarsel. Ericsson ska göra sig av med 5 000 anställda, varav 1 000 i Sverige. Förutom uppsägningar väntar en minskning av antalet konsulter och annan tillfällig personal. Detta trots en vinst på 6,5 miljarder kronor före skatt fjärde kvartalet.

Trots sparmålet delar Ericsson ut 6 miljarder kronor till aktieägarna. Aktiemarknaden belönade bokslutsrapporten med en kraftig kursuppgång på börsen, men facket är kritiskt.

I en CNN-intervju som Metro exklusivt kan publicera talar vd Carl-Henric Svanberg ut om framtiden.

Framtiden ser inte ljus ut.– Jo, när man tittar på telefonoperatörerna så är de finansiellt starka. De har mycket trafik som genererar goda inkomster. Så vi har anledning att tro på fortsatta investeringar i nätverken. Ännu har vi inte sett någon nedgång, men kan inte heller räkna med att gå genom krisen opåverkade.

Ni har tagit en defensiv position genom varslet och alla åtgärder ni har vidtagit. Är det rätt strategi? Som det ser ut nu skulle ni kunna vara mer offensiva när man ser era konkurrenters svagheter.– Men det är precis vad vi gör. Se det så här: För sex år sedan var vi tolv konkurrenter. I dag är vi tre fyra kvar. Och vi är starkare än någonsin eftersom vi hela tiden har vidtagit åtgärder. Det är en tuff sektor och vi måste rationalisera när vi har tillfälle att göra det. Vi har gjort det under det senaste året och vi kommer att göra det under det kommande året. Dåliga tider är goda tider att förbättra sin position.

Anser du att er industri är skyddad från konjunkturnedgången?– Det jag säger är att vår industri borde påverkas mindre än många andra industrier. Jag anser att vi kan dra den slutsatsen. Telefoner används till så mycket. Mobilt bredband har fått ett genombrott. Alla använder internet och smartphones och bärbara datorer. Vi har byggt ut telefonnät för fyra miljarder abonnenter i hela världen och det kommer att fortsätta. Så jag tror att vår sektor inte kommer att påverkas lika mycket som de flesta andra.

Finns det någonting som säger att ni inte kommer att behöva se över prognoserna för ditt företag och industrin som helhet under de kommande kvartalen?– Jag tror att vi har en stark position. Vi ligger framför våra konkurrenter och har gjort bättre ifrån oss än vad de har gjort de senaste åren. Vi försöker förbereda oss för olika scenarier och har en ganska optimistisk syn på hur vi kommer att klara oss jämfört med andra.

klar

Artikellänk är kopierad

Paula Newton
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro