ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Därför spiller du lättare ut en slät kopp kaffe än en kaffe latte

Victor Holm · 25 Feb 2015
Uppdaterad 25 Feb 2015

Foto: All Over Press


Forskningen har äntligen funnit svaret på en av mänsklighetens största frågor.

klar

Artikellänk är kopierad

​Äntligen har forskningen fått fram den vetenskapliga förklaringen till något vi alla undrat över: Varför är det lättare att spilla ur en kopp slät kaffe jämfört med en kaffe latte? 

Genom att experimentera med olika vätskor och skummängder kom franska och amerikanska forskare fram till att bara ett litet lager skum ovanpå gör att drycker är mycket mindre benägna att skvälpa ur om de skakas, jämfört med drycker utan skum. Det skriver The Independent om en studie som publicerats i Physics of Fluids.

Forskarna kom på att de ville undersöka fenomenet efter att en av dem noterat att hon inte behövde ha lock på sin kaffemugg med en riktigt skummig caffe latte. Hon rapporterade sina fynd till andra forskare, som märkt av samma sak - fast med öl.

Så nästa gång du spiller ut lite av en slät kaffe, tänk på att du kunnat undvika det genom att dricka en kaffe latte i stället!

klar

Artikellänk är kopierad

Victor Holm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro