ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Därför sprids hashtagen #SupportAfrin

Valerie Kaspersen · 16 Mar 2018
Uppdaterad 16 Mar 2018
Området som Afrin ingår i kallas för Rojava.

Området som Afrin ingår i kallas för Rojava. Foto: IBL


Svenska kändisar tar till sociala medier för att visa sitt stöd för folket i Afrin efter att Turkiet har inlett attacker mot området. Bland dem finns Rojda Sekersöz, vinnare av årets nykomling på Guldbaggegalan och radioprofilen Dilan Apak.

klar

Artikellänk är kopierad

Turkiet har inlett attacker i kurdiskhållna områden i Afrin i nordvästra Syrien.

Hashtagen #SupportAfrin har skapats i stöd för de civila i området som inte kunde fly innan attackerna började, samt för YPG och YPJ. YPG och YPJ är folkets försvarsenheter, det vill säga, den beväpnade grenen av Demokratiska unionspartiet i Rojava. YPJ är kvinnornas försvarsenheter. När IS attackerade området var det YPG och YPJ som motade bort dem. Turkiet inledde sedan operationen för att förstöra delar av YPG och YPJ. YPG och YPJ har under kriget mot IS varit en nyckelallierad till bland annat USA.

Många menar även att Turkiet attackerat staden på grund av att den ligger i ett område där kurder, araber, assyrier, syrianer, yazidier, turkmener, armener, beduinstammar och tjerkesser samexisterar. Kritiker mot Turkiet menar att det pågår en etnisk utrensning i området, då deras politiska system skrämmer Turkiet och Erdogan.

pil
Afrin:

Afrin ligger i västra Kurdistan. Ibland även kallat syriska Kurdistan. Området ligger ligger i norra Syrien längs den turkiska gränsen med floden Tigris och irakiska gränsen i öst vidare förbi floden Eufrat och mot medelhavet i väst. Området är uppdelat i tre kantoner med Afrin i väst, Kobani i mitten och Jazira i öst.

Området som Afrin ingår i kallas för Rojava. I det området samlas varje kvarter i råd och beslutar i frågor som berör dem. Dessa råd består av minst 40% kvinnor och minst 40% män. Det här systemet kallas demokratisk konfederalism.

Källa: Svenska Rojavagrupperna

klar

Artikellänk är kopierad

Valerie Kaspersen
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro