ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Därför stänger Pewdiepie ner sitt Youtubekonto

Aron Andersson · 9 Dec 2016
Uppdaterad 14 Feb 2017

Han är världens mest kända youtubare. Men nu raderar han sitt konto – påstår han. Därför väljer svensken Pewdiepie att hoppa av.

klar

Artikellänk är kopierad

Uppdatering: Allt var bara ett spratt från Pewdiepies sida. 

Störst på Youtube.

27-åriga Felix Kjellberg har över 50 miljoner prenumeranter på sin Youtube-kanal. Det gör honom störst i världen på videoplattformen. Under 2015 gjorde han en vinst på 70 miljoner kronor, enligt Breakit. Det är alltså en ganska framgångsrik kanal som han nu stänger ner.

LÄS MER: Dags för Pewdiepie att bli rädd

Youtube saboterar?

I ett videoklipp uppger Pewdiepie själv att han tror Youtube saboterar för honom och att de gjort att hans senaste klipp inte får lika stor spridning som tidigare.

– Youtube försöker döda min kanal. Det är uppenbart. Det sker om ni tittar på mina siffror. Allt pekar nedåt, säger Felix Kjellberg i klippet.

Andra klipp rekommenderas.

Kjellbergs kritik handlar om en förändring Youtube gjorde i november. Besökare får nu fler rekommendationer på olika klipp, och får se mindre av de kanaler de prenumererar på. Det drabbar alltså Pewdiepie eftersom hans följare inte lika lätt kan hitta hans klipp när de besöker Youtube.

Flera missnöjda med Youtube.

Det är inte bara Felix Kjellberg som reagerat över sjunkande siffror. Flera Youtube-profiler håller med honom.

Youtube: Påverkar inte prenumeranter.

Youtube har gett en kommentar till The Independent, dock inte specifikt kring Pewdiepies kritik.

”Vi har gjort omfattande granskning och det har har inte förekommit någon minskning i antalet prenumeranter mer än vad som normalt sker när tittare antingen säger upp sin prenumeration på en kanal eller när Youtube tar bort spamföljare”.

Youtube vill skapa större engagemang.

Anledningen att Youtube ändrar på sin sajt är att skapa större engagemang totalt sett, menar bland annat affärstidsskriften Fortune i en analys. Genom att rekommendera virala klipp för besökarna får Youtube dem att stanna längre på sajten. Ännu ett klipp från en kanal de prenumererar på tros inte ge samma effekt.

Reklamkupp?

Det här är inte första gången Pewdiepie hotar med att sluta. Och han är inte den enda som har gjort. Så sent som i november tog Kjellberg en paus, för att spela in en webb-tv-serie. Att ”sluta med Youtube” har till och med blivit en egen genre på sajten, skriver The Verge. En sökning på ”I’m quitting Youtube” ger många träffar på sajten.

”En video där du förklarar att du slutar med Youtube är lite det perfekta klickbetet, ett sätt för artisten att iscensätta sin egen död och sedan återvända uppfräschad”, skriver The Verge.

Klockan 18 fredag kväll.

Felix Kjellberg avslöjade på Twitter att han ska radera sin Youtubekanal i kväll, klockan 18.00 svensk tid. Innan han tog beslutet ville han nå 50 miljoner prenumeranter, vilket han alltså redan gjort.

LÄS MER: Pewdiepie bäst betald på Youtube

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro