ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Därför suger Apples nya Macbook

Aron Andersson · 11 Mar 2015
Uppdaterad 11 Mar 2015

Foto: Apple


KOMMENTAR: Grattis Apple! Ni har skapat en dator som är ett irritationsmoment och ett hot mot hälsan. Macbook i guld är fin att titta på – men uppdateringshysterin kring anslutningarna måste få ett stopp.

klar

Artikellänk är kopierad

Den största nyheten på Apples presentation i veckan var inte en smart klocka – eller ens det faktum att den kostar 10 000 dollar. Nej, det var att bärbara Macbook nu finns i guld, och har en enda anslutning: USB typ C. Finns det inget slut på idiotin?

Vi kan återkomma till USB typ C om ett tag men låt oss först konstatera att Apple alltså återigen excellerar i vad som är företagets starkaste gren: att uppdatera en produkt med noll hänsyn till bakåtkompabilitet och normalanvändare.

Det är jättefint och estetiskt att Macbook bara har ett litet hål på sidan i stället för massa fula ingångar i olika storlek. Men är det praktiskt? Nej. Är det ens nödvändigt? Nej.

Apple hävdar att datorn bara har en ingång – storlek mindre – för att datorn är så tunn. Well, på mitt skrivbord ligger i detta nu Asus Zenbook UX305. Den är 12,3 mm tjock. Nya Macbook är 13,1 mm. Asus Zenbook UX305 har ett inte riktigt lika skönt namn, är inte guldfärgad, men har: 3 USB-anslutningar, 1 micro-HDMI-port och plats för SD-kort.

Om du exempelvis vill sätta en HDMI-kabel i din fräcka, guldiga Macbook behöver du köpa en särskild, fräck adapter för 849 kronor. Vill du använda vanlig USB-kabel kostar adaptern 199 kronor.

Som affärsidé är detta en genial strategi. Det skulle vara intressant att få veta vad Apple tjänar på sin kabelförsäljning. Som kund är det dock svårt att inte känna sig lite... irriterad?

Något som också ser ut att försvinna med den nya USB typ C-kontakten är Apples magnetiska strömkabel Magsafe, vilket är förenat med stor hälsorisk. Den som någon gång snubblat över sladden till sin Macbook vet vilken livräddare Magsafe är. Den magnetiska anslutning som gör att sladden direkt lossnar från datorn har framförallt två positiva effekter: 1. Du slipper ramla och bryta nyckelbenet. 2. Du slipper se din dyra dator krossas mot marken.

I ett fåfängt designdrag har Apple lyckats förvandla Macbook till en vardagsfälla.

Just det. Så var det detta med typ C. USB typ A är den stora USB-kontakt vi är vana vid. Typ B sitter på de flesta mobiltelefoner (men självfallet inte Iphone) och finns i lite olika modeller. Det är Micro-B som är vanligast. Typ C då? Storleksmässigt är den lik Micro-B men till skillnad från den kan Typ C inte kopplas in ”fel”, det finns inget upp och ner på kontakten. Den har dessutom stöd för snabbare överföring.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro