ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Därför tycker du att kattungar är söta

Mathias Gerdfeldter · 21 Jul 2014
Uppdaterad 21 Jul 2014
Ingen kan väl ha missat Boo, hunden som kallas ”the world’s cutest dog”?

Ingen kan väl ha missat Boo, hunden som kallas ”the world’s cutest dog”? Foto: AllOverPress


…men forskning visar nu, en gång för alla, att hundar faktiskt är sötare. I alla fall om man ska tro småbarns instinkter.

klar

Artikellänk är kopierad

Det har länge varit känt att vuxna människor reagerar på ”bebisaktiga” drag i både människobebisar och andra djurs ungar, framförallt däggdjur. Det vi vanligtvis förknippar med ett sött utseende, nämligen ett runt ansikte, hög panna och stora ögon tillsamman med relativt liten näsa och mun, stimulerar ett ömt och omhändertagande beteende, och mildrar även känslor av aggression.

►LÄS MER: Gulliga djurbilder gör dig mer produktiv på jobbet

Denna instinkt ska få oss att ta hand väl om våra och våra artfränders unga. Enligt samma princip fungerar även de söta dragen som försvarsmekanism – ett rovdjur lugnas lätt av och tvekar att anfalla en ”söt” unge utan ger sig hellre på en äldre medlem i bytesdjurets flock.

En ny studie från brittiska University of Lincoln, som publiceras i tidskriften Frontiers in Psychology, visar nu att även små barn påverkas på liknande sätt av att titta på söta och gulliga djur, skriver The Mirror.

– Våra resultat ger det första klara beviset på att en visuell preferens för dessa egenskaper uppstår väldigt tidigt i hjärnans utveckling, säger Marta Borgi, som ledde undersökning.

►LÄS MER: Charmiga mini-hunden Flint gör viral succé

I studien ingick barn mellan tre och sex år gamla. De fick titta på bilder av vuxna människor och bebisar, hundar och hundvalpar samt katter och kattungar. Bilderna manipulerades senare även för att göra dem mer ”vuxna” eller mer bebisaktiga, alltså ”sötare”. Forskarna mätte vilka av ansiktena barnen allra helst tittade på, samt lät dem efteråt även sätta betyg på hur söta de tyckte alla var.

– Oavsett vilken art de tittade på, ägnade barnen i studien mer tid åt att titta på bilderna som hade en hägra faktor av bebisliknande egenskaper, säger Marta Borgi.

►LÄS MER: Gepardunge och hundvalp djurparkens nya stjärnor

Utöver att bebisarna uppfattades som sötast, framkom en annan intressant faktor: Vuxna hundansikten uppfattades överlag som mycket sötare än vuxna människor och katter.

– Vi har sett att barn är oerhört dragna till hundar och hundvalpar. Nu måste vi undersöka huruvida denna dragning kan överskugga barns förmåga att uppfatta när hundar känner sig stressade, säger professor Kerstin Meints på universitetets psykologifakultet, som handledde studien.

Forskarna planerar också att gå vidare med studien på ett mer konkret plan, nämligen huruvida ett djurs ”söthet” påverkar dess chans att adopteras från ett djurhem.

LÄS MER:

►Möt världens mest sorgsna katt

►Tuna, Boo och Colonel Meow – fler fyrbenta klickmonster

Möt världens mest sorgsna, och kanske sötaste, katt – Purrmanently Sad Cat.
Möt världens mest sorgsna, och kanske sötaste, katt – Purrmanently Sad Cat.Foto: Ashley Herring/Rex features
Dvärgspetsen Flint har med sin söthet gjort stor viral succé.
Dvärgspetsen Flint har med sin söthet gjort stor viral succé.Foto: Robin Yu/Rex
Gepardungen Ruuxa och hundvalpen Riana är här bara sex och sju veckor gamla, men redan bästa vänner. Och tillsammans är de San Diego Zoos nya ansikten utåt.
Gepardungen Ruuxa och hundvalpen Riana är här bara sex och sju veckor gamla, men redan bästa vänner. Och tillsammans är de San Diego Zoos nya ansikten utåt.Foto: TT
Kan man ens välja vem som är sötast här?
Kan man ens välja vem som är sötast här?Foto: AllOverPress
Enligt all logik är personen till vänster i bild här den sötaste av de två.
Enligt all logik är personen till vänster i bild här den sötaste av de två.Foto: AllOverPress
Det behövs inget socker till de här tekopparna med dessa små sötbomber i dem.
Det behövs inget socker till de här tekopparna med dessa små sötbomber i dem.Foto: AllOverPress
Studien har dock inte undersökt om söthet i sig är ärftligt.
Studien har dock inte undersökt om söthet i sig är ärftligt.Foto: AllOverPress
Sötchockad kattunge?
Sötchockad kattunge?Foto: AllOverPress
Studien genomfördes på barn mellan tre och sex år gamla. Barnet på bilden läser troligen inte om studien.
Studien genomfördes på barn mellan tre och sex år gamla. Barnet på bilden läser troligen inte om studien.Foto: AllOverPress
klar

Artikellänk är kopierad

Mathias Gerdfeldter
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro