ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Därför undersöker forskare mystiska blixtar från bortre rymden

JOhan Nilsson / TT · 5 Dec 2016
Uppdaterad 5 Dec 2016
Med hjälp av radioteleskop kan forskarna med lite tur fånga upp korta, men mycket intensiva radiopulser, så kallade radioblixtar. På bilden syns Vintergatan och de fyra antennerna vid ALMA-teleskopet i Atacamaöknen i Chile. 

Med hjälp av radioteleskop kan forskarna med lite tur fånga upp korta, men mycket intensiva radiopulser, så kallade radioblixtar. På bilden syns Vintergatan och de fyra antennerna vid ALMA-teleskopet i Atacamaöknen i Chile.  Foto: ESO/José Francisco Salgado / European Southern Observatory


Då och då fångar astronomerna upp korta, men mycket intensiva, radiopulser från rymden. Men var pulserna kommer ifrån eller vad som orsakar dem är det ingen som vet. Nyligen upptäckte forskarna den starkaste pulsen av dem alla.

klar

Artikellänk är kopierad

En så kallad radioblixt är en mycket intensiv puls av radiovågor som av och till sköljer över astronomernas instrument. De varar inte länge, bara någon tusendels sekund eller så, och hittills har forskare bara upptäckt en handfull av dem.

Men var i rymden pulserna kommer ifrån eller vad som orsakar dem är det ingen som vet.

- Det är just det som gör dem så intressanta, att vi inte vet så mycket om dem, säger Michael Lindqvist, radioastronom vid Onsala rymdobservatorium, söder om Göteborg.

►LÄS MER: Singal från rymden uppsnappad

Nyligen upptäckte man den starkaste radioblixten dem alla.

Upptäckten gjordes i samband med att forskarna studerade en pulsar, det vill säga en roterande neutronstjärna, med hjälp av ett radioteleskop vid Parkesobservatoriet i Australien.

Det visade sig att pulsens ursprung av allt att döma var mycket långt borta, kanske uppemot en miljon gånger längre bort än den neutronstjärna forskarna egentligen skulle studera när den oväntade radioblixten uppenbarade sig.

Upptäckten, som presenteras i tidskriften Science, stärker teorin att dessa blixtar bildas långt utanför vår egen galax Vintergatan. Men hur dessa pulser uppstår är fortfarande ett mysterium.

- Det finns en massa exotiska teorier kring det. En är att de bildas när svarta hål kollapsar mot varandra, en annan är att de kommer från neutronstjärnor, säger Michael Lindqvist.

►LÄS MER: Det här är det konstigaste vi skickat ut i rymden

En tredje teori är att de har något att göra med gammablixtar, det vill säga de oerhört kraftfulla utbrott av gammastrålning som kan uppstå i universum.

Forskarna är intresserade av dessa radiopulser av två skäl. Dels för att ta reda på mer om blixtarna som sådana — hur, var och varför de uppstår — och dels för att de går att använda för att utforska universum. Framför allt det så kallade intergalaktiska mediet, det vill säga den materia som finns mellan olika galaxer.

- Beroende på hur dessa pulser ser ut går de att använda som en sond för att exempelvis se hur många elektroner som finns mellan Vintergatan och andra galaxer, något som i sin tur kan berätta om hur det gick till när universum skapades, säger Michael Lindqvist.

Det finns bara ett aber. Ingen vet var och när dessa korta pulser når jorden. Hittills har forskarna bara upptäckt 18 radioblixtar totalt, den första så sent som 2007. Detta trots att man tror att mellan 2 000 och 10 000 radioblixtar träffar jorden — varje dygn.

För att råda bot på denna kunskapslucka om universum satsar forskarna nu på att upptäcka fler radiopulser genom att studera större delar av himlen på en och samma gång.

Ett av de mer ambitiösa projekten är Square Kilometre Array (SKA), ett planerat radioteleskop med antenner i både Sydafrika och Australien, som väntas bli betydligt mer känsligt än dagens anläggningar. De första observationerna kan komma att göras kring 2020.

- Då kanske vi kan ta reda på mer om den här starka radiostrålningen, säger Michael Lindqvist.

►LÄS MER: Inte helt lätt att odla i rymden

klar

Artikellänk är kopierad

JOhan Nilsson / TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro