ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Därför vågar inte killar fråga om sex

Ana Udovic · 26 Okt 2016
Uppdaterad 7 Dec 2016

Antalet flickor som besöker ungdomsmottagningar betydligt större än antalet pojkar. Varför är det så? Anledningarna är många och komplexa. – Men något som ständigt spökar och finns är de rådande normerna som inte alltid tillåter sårbarhet hos unga killar när det gäller sex. Snarare förväntas de jämt vara kåta och kunna leverera en erektion, säger Salar Shalmashi, terapeut på RFSU-kliniken.

klar

Artikellänk är kopierad

Ungdomsmottagningarna i Sverige drivs av landets kommuner och landsting och är för alla mellan 13 och 23 (i vissa fall 25) år. Här kan unga få behandling och upplysning om sex, relationer, psykisk och fysisk hälsa. Men könsfördelningen bland besökarna är sned i hela landet, även om det kan finnas regionala skillnader – i Gävle utgör killarna 18 procent av besökarna och i Helsingborg 10–15 procent, till exempel. Det betyder inte att de med penis saknar problem i sexlivet, det visar inte minst en annan trend: Antalet män under 30 år som äter potensmedel har ökat från 4 till 6 patienter per tusen invånare de sista tio åren.

►LÄS MER: 6 saker du borde veta om klitoris

– Medicinering kan vara bra och nödvändig – men det som också borde diskuteras och tas på allvar är vad som orsakar problemen bakom den sexuella svårigheten. Att då nöja sig med korta informationssamtal och skriva ut piller hjälper inte på djupet, säger Salar Shalmashi.

Anledningarna till att en person upplever problem med potensen är många och väldigt olika.

– Problemen kan hänga ihop med negativa sexuella erfarenheter; vissa kan ha varit med om svåra och skrämmande händelser. Det kan också bero på relationssvårigheter och brist på kunskap – och den här förväntan på att män alltid ska få fram en erektion, som är resultat av vår tids maskulinitetsnormer, säger Salar Shalmashi.

►LÄS MER: Så ofta behöver du ligga för att vara lycklig

Men det kan också finnas problem i själva mottagandet. När Gävle ungdomsmottagning analyserade sitt bemötande, insåg de självkritiskt att personalen omedvetet skyndade på mötena när killar kom in, eftersom man hade en idé om att killar kände sig obekväma i situationen, enligt jämställ.nu. I Helsingborg arbetar ungdomsmottagningen aktivt för att attrahera fler killar, genom att anställa fler män på mottagningen och vara mer synliga i områden där andelen besökare är försvinnande litet, till exempel med mobila mottagningar eller skolbesök. Salar Shalmashi skulle önska att fler män utbildade sig till sexologer, eftersom könsfördelningen är sned.

– Alla vi som arbetar med sex- och samlevnads frågor skulle behöva träna och bli bättre på att beakta sexualiteten hos pojkar och unga män, och göra olika försök som de i Gävle, säger han.

Dessutom behöver myter om maskulinitetsnormer och mäns sexualitet diskuteras på alla nivåer i samhället. Vad har du för råd till de individer som inte ställer frågor om sex fast de undrar, och kanske är lite oroliga eller mår dåligt?

– Att de ska sluta vänta. Sök stöd och hjälp – du har mycket att vinna på det! Ungdomsmottagningar är det bästa stället för unga oavsett kön, läggning och identitet, ge dem chansen att visa det.

klar

Artikellänk är kopierad

Ana Udovic
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro