ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Därför vägrar Sjöstedt att fälla regeringen: "Han fick välja mellan pest eller kolera"

Anton Gustafsson · 18 Jun 2019
Uppdaterad 18 Jun 2019

Foto: TT.


Statsvetaren Jenny Madestam tror att Sjöstedts omsvängning kan leda till en svekdebatt inom partiet och bland V-väljare. "Det kan uppfattas som ett vindflöjelagerande", säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

pil
I korthet

Vem: Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt.

Vad: Jonas Sjöstedt tänker inte fälla S+MP-regeringen trots att han gav indikationer om att han skulle göra det.

Var: Sverige.

När: Tidigt på morgonen den 18 juni berättade Jonas Sjöstedt för SVT att han inte tänker fälla regeringen på grund av strejkrätten.

Hur: I en intervju med Dagens nyheter sa Jonas Sjöstedt att han varnade regeringen att röra strejkrätten då det skulle ses som en provokation. Han sa även att Vänsterpartiet hade fällt en S-regering på grund av strejkrätten tidigare.

Varför: Jonas Sjöstedt säger att en misstroendeförklaring skulle leda till att en borgelig regering skulle få makten och att de troligtvis skulle lägga fram ett likadant förslag. Därför menar Sjöstedt att en fällning skulle vara verkningslös.

Varför tror du att Jonas Sjöstedt väljer att inte fälla regeringen?

– Att inskränka strejkrätten går direkt emot Vänsterpartiets ideologi, men alternativet är en borgerlig regering med stöd av SD som troligtvis skulle lägga fram ett liknande förslag. Han fick välja mellan pest eller kolera och då valde han till slut Stefan Löfven som statsminister, säger Jenny Madestam, statsvetare vid Södertörns högskola.

Jenny Madestam, statsvetare vid Södertörns högskola. Foto: TT.

Hur tror du att väljarna reagerar på det här beskedet?

– Det finns en stor risk att det blir en svekdebatt internt hos V och hos väljarna, speciellt när han gick ut så pass hårt i den här frågan. Dock är det svårt att se vilket parti väljare som värnar om strejkrätten ska välja om de inte röstar på Vänsterpartiet. I värsta fall kan de leda till att fler väljer sofflocket i nästa val.

Hur ska han förhindra ett väljartapp?

– Nu blir det viktigt för Jonas Sjöstedt att på ett pedagogiskt sätt förklara för sina väljare att alternativet är mycket sämre för att han inte ska tappa all form av trovärdighet. Det blir en utmaning för honom att ro hem det här och det ska bli intressant om det får någon påverkan på opinionen.

Hur viktig är frågan om strejkrätten för Vänsterpartiet?

– Jätteviktig. Den handlar om hela kärnan för arbetarrörelsen och den här frågan belyser konflikten mellan arbetare och kapital. Eftersom Vänsterpartiet ser sig själva som ett arbetarparti blir strejkrätten en av de grundfrågor som Vänsterpartiet måste vara framstående i.

klar

Artikellänk är kopierad

Anton Gustafsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro