ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Därför väljer du din partner

Caroline Engvall · 14 Feb 2011
Uppdaterad 14 Feb 2011
Malin Lundberg, 30, och Martin Karlberg, 29 är kära – och inte tillsammans på grund av slumpen. ”En gemensam vän sammanförde oss, eftersom hon trodde att vi skulle passa. Hon hade rätt – men tajmningen var fel. Det blev inget den gången, men vi sprang på varandra då och då. Ett år efter den första dejten föll vi för varandra på riktigt.”

Malin Lundberg, 30, och Martin Karlberg, 29 är kära – och inte tillsammans på grund av slumpen. ”En gemensam vän sammanförde oss, eftersom hon trodde att vi skulle passa. Hon hade rätt – men tajmningen var fel. Det blev inget den gången, men vi sprang på varandra då och då. Ett år efter den första dejten föll vi för varandra på riktigt.” Foto: Urban Brådhe


Kärleken är inte blind. Forskning visar att det inte är slumpen som avgör vem du blir kär i. Viktigt att den totala summan av makarnas tillgångar matchar varandra”

klar

Artikellänk är kopierad

Ny forskning visar att det är en noggrann kalkyl som ligger bakom valet av partner, där parametrar som ålder, utseende (inklusive kroppslängd) status, pengar och karaktär spelar in. – Det är viktigt att den totala summan av makarnas tillgångar matchar varandra. Hög ålder, som är ett negativt värde, kan till exempel kompenseras av status och pengar, säger Henry Montgomery, professor i kognitiv psykologi vid Stockholms universitet.

Kärleken är alltså inte blind, men visst kan det finnas något speciellt som attraherar just dig som gör att passion uppstår. – Men då har vanligen ett antal grunduppsättningar uppfyllts. Sedan kan slumpen spela in när det gäller när och hur den rätta personen dyker upp, men även här hjälper vi till eller låter bli att hjälpa till mer än vad vi tror. Vi hjälper turen genom att vistas i situationer där det finns många intressanta människor och motverka turen om vi missar sådana möjligheter.

Vänner kan också vara till hjälp. Malin Lundberg och Martin Karlberg sammanfördes av en gemensam vän som trodde att de skulle passa varandra. – Hon hade rätt, säger de.

klar

Artikellänk är kopierad

Caroline Engvall
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro