ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Därför vände S om samtyckeslagen

Karolina Skoglund · 24 Jan 2014
Uppdaterad 24 Jan 2014
En  manifestation mot sexuellt våld  och för samtycke hölls på Medborgarplatsen i förra veckan.

En  manifestation mot sexuellt våld  och för samtycke hölls på Medborgarplatsen i förra veckan. Foto: TT


Nu ändrar sig Socialdemokraterna i frågan om samtyckeslag och vill starta en utredning i frågan.

klar

Artikellänk är kopierad

Morgan Johansson (S).
Morgan Johansson (S).Foto: TT

Efter flera uppmärksammade våldtäktsmål med friande domar har frågan om en samtyckeslag debatterats på flera håll. Bland annat hölls en manifestation mot sexuellt våld och för samtycke på Medborgarplatsen i förra veckan. Socialdemokraterna har varit ett av få partier som inte ställt sig positiva samtyckeslag i sexualbrottslagstiftningen. Men nu backar de – och föreslår en utredning som bland annat ska göra en bred analys av erfarenheter från de länder som redan har en samtyckeslagstiftning.

– Visst är det klart att vi tagit intryck av debatten. Samtidigt vet vi hur verkligheten ser ut och så många friande domar som vi sett på senare tid är problematiskt, säger Morgan Johansson (S), ordförande i justitieutskottet.

Att de till en början var kritiska till en samtyckeslag handlar om att det finns en risk i att fokus kommer att hamna på hur brottsoffret betett sig, säger han. 

– Och än så länge handlar det bara om en utredning. Samtyckeslag är en väg, men det är inte en självklar väg. 

Efter att även Sverigedemokraterna på fredagen meddelat att de vill utreda möjligheterna till en samtyckeslag innebär det att det nu endast är Moderaterna som säkert vill behålla nuvarande lag. 

– Jag ska lägga fram förslaget i utskottet på torsdag och hoppas så klart att de är positiva till förslaget, säger Morgan Johansson. 

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro