ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Därför vann de ekonomipris

Victoria Gillberg · 10 Okt 2011
Uppdaterad 10 Okt 2011
Årets vinnare av ekonomipriset till minne av Alfred Nobel – Christpher  A. Sims och Thomas J. Sargent.

Årets vinnare av ekonomipriset till minne av Alfred Nobel – Christpher  A. Sims och Thomas J. Sargent. Foto: Mark Lennihan Denise Applewhite /Scanpix


De vann ekonomipriset till Alfreds Nobels minne – Men vad handlar det om egentligen?

klar

Artikellänk är kopierad

– Om en politiker vidtar en åtgärd, till exempel räntesänkning, hur påverkas då ekonomin. Sims och Sargent tittar på vilka effekter ekonomisk politik får, säger Hubert Fromlet, forskare i internationell ekonomi.

Vinnarna har sedan 70-talet undersökt sambanden mellan ekonomisk politik och inflation, BNP och liknande. Tidigare har man tvingats analysera effekterna historiskt för att se hur en förändring i den ekonomiska politiken ska falla ut. Men Sims och Sargent har lyckats göra matematiska modeller för att beräkna effekterna och hur förändringarna slår på ekonomin.

Deras modeller används av forskare och beslutsfattare över hela världen.   Sims själv menar att deras metoder är centrala för att lösa problemen i världsekonomin.

– Att de kan rädda världsekonomin är att ta i tycker jag. De tror på sina metoder men någon säkerhet finns inte, säger Hubert Fromlet.

Hubert Fromlet har under de senaste åren förhandsgissat vinnarna av priset. I år hade han rätt igen. Sims och Sargent var med på Fromlets 20-i-topp-lista över troliga vinnare.

– Det var dags för det makroekonomiska området att vinna. Och de är de främst inom det området.

klar

Artikellänk är kopierad

Victoria Gillberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro