ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Därför vill Christine Meltzer att alla ska prata om döden

Natalie Demirian · 3 Nov 2017
Uppdaterad 3 Nov 2017
Christine Meltzer.

Christine Meltzer. Foto: Magnus Ragnvid


Komikern och tv-profilen Christine Meltzer filmade sin kamp mot bröstcancern till sina barn, i fall hon inte skulle överleva. I stället blev det programserien Meltzer och döden”. ”Jag är fortfarande rädd för döden och kommer aldrig att acceptera den”, säger hon till Metro.

klar

Artikellänk är kopierad

I ”Meltzer och döden” reflekterar Christine Meltzer kring döden och möter personer som på olika sätt har en nära koppling till döden. I programmet får tittarna också se hennes egen kamp mot bröstcancern som hon drabbades av för fyra år sedan.

I en av de första scenerna får vi se hur tårarna faller medan hennes man Niclas rakar av henne håret. Men det var inte självklart för Christine Meltzer att visa upp videorna.

– Jag ville inte det. Det är så fruktansvärt otroligt privat så att jag vaknar i panik om nätterna och har gjort det sedan jag bestämde mig för att göra det här. Och jag har ringt till de jag jobbar med och sagt att det här inte går. Jag är så mån om mitt privatliv och det har jag varit sedan jag började jobba framför kameran. Det här har inte varit en självklarhet. Men sedan har jag känt att det ju är det här jag vill att alla ska prata om. För det är så viktigt att kunna göra det.

I ett avsnitt av programmet fick människor skriva vad de hoppas på att göra innan de dör.
I ett avsnitt av programmet fick människor skriva vad de hoppas på att göra innan de dör.Foto: Kanal 5

Videorna filmade hon egentligen på grund av en helt annan anledning.

– Jag filmade allt för att mina barn var så pass små när jag blev sjuk, 5 och 8 år gamla. Då kände jag att om jag inte klarar mig nu så filmar jag lite, så att de kan få en bild av vem jag var under min sjukdom. Sedan hade jag en tanke om att jag kommer att ångrar mig om jag inte filmar, för tänk om jag vill använda det till någonting.

I dag säger Christine Meltzer att hon mår bra och i våras skrev hon ett inlägg på Instagram om att det inte finns några tecken på att cancern kommer tillbaka.

Rädslan för döden har alltid funnits där, säger hon, och blev allt mer påtaglig när hennes pappa gick bort för tio år sedan och när hon själv blev sjuk.

– Jag har aldrig fått så mycket kärlek i mitt liv av folk som efter första avsnittet! Det visar att många vill lyfta på locket och prata om döden. Det är så märkligt att vi är rädda för att prata om något som vi alla vet ska hända, kommer att hända, händer runt omkring oss och drabbar alla på något sätt förr eller senare.

Hennes mål med ”Meltzer och döden” är att man ska vilja leva mer.

– Det är ett sorgligt program också, men min förhoppning är att man, efter att ha sett programmet, ska känna att man har fått mer livslust. Jag vill inte att vi ska prata om döden och bara bli ledsna av det och tycka att det är jobbigt. Det är snarare ett sätt att bli påmind om vad som är viktigt på riktigt, innan vi dör.

Hennes egen dödsångest sitter ännu kvar.

– Jag är fortfarande rädd för döden och kommer aldrig att acceptera den. Däremot håller jag på att lära mig att förhålla mig till den. Jag tror att det är väldigt viktigt att tänka på den då och då. Men jag har nog tänkt på den lite för mycket. Jag kan inte lura mig själv till att tro att döden inte finns. Jag vet att den finns och jag vet att den kommer. Förhoppningsvis om jättelänge. Och innan dess gäller det att leva.

”Meltzer och döden” sänds på måndagar 21:00 på Kanal 5.

Se trailern till programmet här: 

klar

Artikellänk är kopierad

Natalie Demirian
Natalie Demirian
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro