ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Därför vill du krama sönder gulliga djur

Ida Gustafsson · 22 Sep 2015
Uppdaterad 11 Jan 2017

Foto: All Over Press


Åsynen av gulliga djur kan göra oss ilskna. Enligt en ny studie kallas det här beteendet för gullig aggression”.

klar

Artikellänk är kopierad

En liten ullapa
En liten ullapaFoto: Bournemouth News/REX

Studien presenterades nyligen vid det årliga mötet för den amerikanska akademiska föreningen Society for Personality and Social Psychology, som nu skrivs av vetenskapsmagasinet   Popular Science.

I studien, som det inte går att dra generella slutsatser från, har forskarna tagit reda på hur 109 personer reagerar inför bilder med gulliga, roliga, neutrala och fluffiga djur. Deltagarna fick sedan rangordna sina känslor utifrån påståenden som ”Jag kan inte hantera det”. Men även i fall de ville klämma på djuret eller om de greps av en impuls att helt plötsligt säga ”grrr”.Ju gulligare djuret var desto aggressivare blev svaret.

► LÄS MER: Hälsa på hos miniugglan Fuku-chan och kattungen Marimo

Psykologstudenten Rebecca Dyer vid Yale, som ligger bakom studien, kallar beteendet för ”Gullig aggression”.– Vi tror att det handlar om en kraftig positiv känsla som påverkar vårt strategiska sinne och som vi får en känsla av att vi tappar kontrollen, säger hon till Popular Science.För att undersöka om aggressionen enbart är verbal eller om testpersonerna verkligen känner för att slå till en fluffig kattunge gjorde om bildtesterna där deltagarna fick ark med bubbelplast.Gruppen som enbart fick se gulliga djur smällde flest plastbubblor.

► LÄS MER: Sällsynt söt varelse succé på nätet

Forskarna tror att en anledning till den så kallade ”gullig aggression” uppstår eftersom de väcker en lust av omhändertagande. Men eftersom de gulliga djuren bara finns på bild utom räckhåll blir testpersonerna frustrerade och aggressiva. En annan teori är att testpersonerna får en alldeles för positiv känsla när de ser något supergulligt att den känslan slår över i den negativa – aggressionen. Precis som när vissa människor blir så glada att de börjar gråta.

Ekorrbebisar som sover
Ekorrbebisar som soverFoto: TT
klar

Artikellänk är kopierad

Ida Gustafsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro