ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Därför vill SD inte säga vilken grupp de tänker tillhöra

Karolina Skoglund · 26 Maj 2014
Uppdaterad 26 Maj 2014

Hade Sverigedemokraterna sagt att de kan tänka sig att gå med i samma grupp som franska Nationella Fronten hade de inte fått samma väljarstöd. Därför tiger Jimmie Åkesson (SD) om planerna. Det menar EU-minister Birgitta Ohlsson (FP) och statsvetaren Karl Loxbo.

klar

Artikellänk är kopierad

EU-minister Birgitta Ohlsson tror att SD undlåtit att berätta om vilka de ska samarbeta med i EU – på grund av dessa partiers extrema hållningar.
EU-minister Birgitta Ohlsson tror att SD undlåtit att berätta om vilka de ska samarbeta med i EU – på grund av dessa partiers extrema hållningar.Foto: TT

När majoriteten av rösterna var räknade i söndagens EU-val stod det klart att Sverigedemokraterna får två mandat i EU-parlamentet. För att kunna få reellt inflytande måste de ingå i en av parlamentets partigrupper.

Men Sverigedemokraternatycks inte vara välkomna i EU-kritiska ”Gruppen frihet och demokrati i Europa” (EFD), där bland annat brittiska UKIP finns representerade. Anledningen anges bland annat vara SD:s kontakter i Europa samt SD:s ungdomsförbund.

Alternativet är då att ingå i den samling högerextrema partier som tros bilda en ny grupp – med franska Nationella Fronten i spetsen.

– Troligtvis blir det en grupp. Man behöver sju olika partier från sju olika länder som tillsammans har 25 ledamöter. Och Nationella Fronten har i sig bara 20 mandat så de kan ganska lätt få ihop folk. Då får de mer pengar, inflytande och kan driva frågor i EU:s namn, säger EU-minister Birgitta Ohlsson (FP).

Är det den här gruppen som SD kan hamna i?

– Ja, självklart. SD har haft en väldigt enkel valrörelse eftersom Jimmie Åkesson bara har kunnat ducka för den här frågan. Jag är övertygad om att de hade fått färre röster om de uttalat sagt att de vill tillhöra den här gruppen. Därför är han tyst. Att Le Pen, som bildade Nationella fronten, bara dagar innan valet går ut och säger att ebola kan lösa invandringsproblemet visar att det är äckliga partier det handlar om.  

Karl Loxbo, lektor i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet i Växjö, tror att Sverigedemokraterna mycket väl har en plan för i vilken grupp de vill ingå. 

– De säger att de inte vet. Men det tror jag visst att de gör. Jag tror inte att de tycker illa om Nationella fronten. Om de överväger att gå med i samma grupp har de ansett att det är klokt att inte säga det innan valet eftersom det skulle kunna bli en stigmatisering för dem. 

Partiledaren Jimmie Åkesson (SD) sade under söndagens valvaka att de inte utesluter ett samarbete med Nationella fronten, men ville heller bekräfta att det var något som planerades. När Metro intervjuade Åkesson på måndagen svarade han på frågan om hur relationen med Nationella fronten ser ut. 

– Vi hade ju en relation i slutet av 1990-talet framför allt. Något slags lillebrorskomplex, tyckte de var bra och duktiga och så där. Men i takt med att vårt parti utvecklades, framför allt sedan jag tog över som partiledare, har vi egentligen helt omvärderat alla internationella kontakter vi haft. Jag har inte varit särskilt förtjust i... ju mer jag lärt mig om Front National har jag insett att de skiljer sig ganska mycket från oss, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro