ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Darfurrebeller bryter vapenvila

Stockholm TT · 3 Jul 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

En 27 månader lång formell vapenvila i Darfur tog slut när en mindre stad anfölls på måndagen. Bakom anfallet låg en sammanslutning av gerillagrupper och oppositionella partier, sade myndigheter och rebeller.

Angreppet skedde mot staden Hamrat al-Sheikh i Norra Kordofan, nära Darfur. En av grupperna bakom det kallar sig Rörelsen för rättvisa och jämlikhet (JEM).

JEM har litet militärt inflytande i Darfur som huvudsakligen kontrolleras av Sudans befrielsearmé (SLA). SLA-officeren Adam Ali Shogar uppger nu att SLA behåller greppet om Hamrat al-Sheikh.

Ett fredsavtal som mäklats fram av Afrikanska unionen skrevs på i maj av flera parter och ytterligare en i juni. Efter majavtalet har flera grupper som ogillar vapenvilan gått samman. En sådan förening uppstod när JEM slog sig ihop med utbrytare ur SLA och det lilla politiska partiet Sudan federala demokratiska förbund förra veckan.

Måndagens angrepp var det första som någon grupp medgett mot den äldre vapenvilan från 2004.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro