ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Datamask skapar kaos på svenska sjukhus

TT · 3 Jul 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

Foto: Scanpix / Montage


klar

Artikellänk är kopierad

Den jobbiga datamasken i Värmland, som kröp så långt in i landstingets datorer att sjukvårdsavdelningar fick stängas, låter sig inte avlivas på vanligt sätt.– Den är instängd, men vi ska ju vara säkra på att vi blir av med den också, säger Anette Andersson, länschef för radiologi, landstinget i Värmland.

Därför byter Landstinget bland annat en server för 150 000 kronor och ominstallerar andra enheter. Det innebär att mammografin stänger måndag—tisdag.

När masken upptäcktes förra veckan fick patienter tider ombokade, medan landstingets dataexperter tog fighten med masken.

Den heter Conficker/Downandup och är av samma typ som slog ut 6 000 datorer hos Region Skåne förra hösten. Region Skåne vill nu ha en nationell handlingsplan för den här typen av datasmitta.

I Värmland blev effekterna av attacken mindre. När landstinget där lade om sitt datasystem sektoriserade man det, så att enbart begränsade delar skulle drabbas vid en attack.

Att man nu byter server för 150 000 kronor är inte så konstigt, tycker Anette Andersson.– Den skulle ändå ha bytts i augusti.

Det finns motprogram mot datamasken men den gamla servern i Värmland hade ett så gammal operativsystem att skyddsprogrammet inte ens gick att ladda in.– Masken är riktigt elak, säger Andersson. Den förstör antivirusprogrammen och dessutom muterar den sig. Det man letar efter ena stunden, ändrar sig plötsligt till något helt annat.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro