ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Dataspelande ökar risken för dödliga sjukdomar för unga

Jenny Sköld · 23 Nov 2012
Uppdaterad 26 Nov 2012
Datorspelande ersätter fysisk aktivitet hos många unga i dag.

Datorspelande ersätter fysisk aktivitet hos många unga i dag.


Studier visar skrämmande kopplingar mellan ungas muskelsvaghet och dödlig sjukdom. Det tyder på att ungas stillasittande vid datorn kan vara farligare än vi trott.

klar

Artikellänk är kopierad

Studien visar att unga män med starka muskler löpte 20-35 procents lägre risk än de svaga att dö inom den 24-årsperiod som forskarna har tittat på.  I undersökningen ingick 1,1 miljon män mellan 16-19 år. Uppgifterna om deras muskelmassa kommer ifrån deras resultat vid mönstringen inför militärtjänsten, för mellan 20 och 30 år sedan. 

De sjukdomar som gick att koppla till resultaten var hjärt- och kärlsjukdomar och depression. Däremot fanns inget samband mellan muskelsvaghet och cancer.

– Som riskmarkör är muskelsvaghet lika tillförlitlig som BMI eller förhöjt blodtryck när det gäller värderingen av framtida hjärt-kärlsjukdom eller för tidig död, säger Finn Rasmussen vid Karolinska institutet, som lett studien. 

Risken är stor att än större del av dagens unga kommer att drabbas av dödliga sjukdomar till följd av muskelsvaghet under samma tidsperiod, i takt med att datorn får en allt mer central roll i ungas liv.

– Det är mycket mer stillasittande vid datorn i dag, vilket sannolikt påverkar muskelmassan negativt, säger forskaren Johan Faskunger, som ligger bakom en studie om stillasittande som Folkhälsoinstitutet publicerade nyligen. 

En enkät som publicerades samtidigt visar att unga är den grupp som sitter stilla störst del av dygnet av alla åldersgrupper. 

Johan Faskunger illustrerar hur ungas fysiska förmåga har försämrats över tid med en effektiv bild från friidrottsbanan. 

–  Studier visar att om en 16-åring från 2012 skulle springa på en friidrottsbana mot en 16-åring för tio år sedan, skulle dagens 16-åring ligga varvet efter. 

klar

Artikellänk är kopierad

Jenny Sköld
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro