ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Dataspelsbranschen: Lootlådor är inte ett lotteri

Filip Joelsson · 9 Feb 2018
Uppdaterad 9 Feb 2018
Enligt Dataspelsbranschen bör lootlådor och köp i spel inte klassas som lotterier.

Enligt Dataspelsbranschen bör lootlådor och köp i spel inte klassas som lotterier. Foto: Wikimedia Commons/EASports


Tidigare i veckan rapporterade flera medier om att spelberoendets riksförbund varnar för så kallade lootlådor i spel. Nu ger sig Dataspelsbranschen in i debatten, och skriver att lådorna inte bör klassas som lotteri.

klar

Artikellänk är kopierad

 Tidigare i veckan rapporterade P3 Nyheter om personer som blivit beroende av köp i spel och så kallade lootlådor –  ett samlingsnamn för olika typer av paket som går att köpa inuti ett tv- eller datorspel för riktiga pengar.

 Spelberoendets riksförbund berättade att det blir allt vanligare att personer hör av sig till dem på grund av överdrivna köpvanor inuti spel, och att de eftersträvar mer ansvar från berörda parter.

 – Erbjuder man allting som påminner om lotterier så måste man ta det ansvaret, sade chefen för spelberoendets riksförbund, till P3 Nyheter.

 Med anledning av rapporteringen har branschorganisationen Dataspelsbranschen valt att göra ett inlägg i debatten, via en text som publicerats på deras hemsida, med ståndpunkten att de inte tycker att lootlådor kan klassas som lotterier.

LÄS MER: Spelberoendets riksförbund varnar för lootlådor – kan leda till beroende

 ”Dataspelsbranschen stöder Lotteriinspektionens uttalande att lootlådor inte kan räknas som lotteri, i och med att det inte går att omsätta lådornas värde i pengar utanför spelen. Detta tycker vi är en bra och rimlig lagstiftning”, skriver de.

 Att det inte skulle gå att omsätta lådornas värde utanför spelen är dock en sanning med modifikation. Det populära spelet Counter Strike är det kanske tydligaste exemplet på detta fenomen, där personer kan ”vinna” sällsynta utseenden till olika vapen, för att sedan sälja dessa vidare på nätet, genom att ”låna ut” dem till andra användare.

 Om detta fenomen skriver Dataspelbranschen så här:

 ”Våra medlemmar gör alla ansträngningar för att hindra det på olika sätt, bland annat genom att stänga av spelare som bryter mot reglerna samt införa tekniska hinder. På denna punkt efterfrågar vi även åtgärder från myndigheternas sida”.

LÄS MER: Battlefront 2 slopar kritiserade kristaller

 Vidare skriver Dataspelsbranschen att det är helt frivilligt att spendera pengar i spelen, och att lootlådorna finns där för att ge spelare en bättre upplevelse.

 ”Därför ser vi det som olyckligt när lootlådorna blandas ihop med hasardspelen vars syfte är att spela om just pengar. Lootlådor är inte lotterier och bör inte blandas in i lagstiftningsarbetet för pengaspelsmarknaden. Det är olyckligt om dessa två skilda branscher blandas samman”, skriver de.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Joelsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro