ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Dator med internet – numera en rättighet

Anders Göransson · 4 Jul 2013
Uppdaterad 4 Jul 2013

En dator med internetuppkoppling tillhör numera livets nödtorft och ingår i en skälig levnadsnivå. Det anser Socialstyrelsen som nyligen ändrade sina allmänna råd för vad kommunerna bör ge ekonomiskt bistånd till.

klar

Artikellänk är kopierad

Socialstyrelsen inkluderar numera avsaknad av dator som skäl för kommuner att ge ekonomiskt bistånd.
Socialstyrelsen inkluderar numera avsaknad av dator som skäl för kommuner att ge ekonomiskt bistånd.Foto: Scanpix

– Vi tyckte det vara dags. Allt mer sker via datorn. Man betalar sina räkningar, letar information, köper varor och tjänster. Den har fått en väldigt stor plats i människors liv, säger Kristina Eriksson, utredare på Socialstyrelsen när det gäller ekonomiskt bistånd.

I den tidigare versionen av de allmänna råden ansåg Socialstyrelsen att behovet av information kunde tillgodoses via radio och TV - men nu ingår alltså även dator i vad som kan anses behövas för att ett hem ska fungera.

Vid bedömningen av datorbehovet bör kommunerna ta särskild hänsyn till behoven hos barn och ungdomar som går i skolan, enligt Socialstyrelsen.

– Särskilt barn och ungdomar har ju stora delar av sitt sociala liv där. Och ofta gör de sina skoluppgifter på datorn.

För att få ekonomiskt bistånd till hemutrustning, som en dator, krävs att man bedöms ha behov av den, men inte själv kan skaffa sig den.

De allmänna råden är just råd. Kommunerna är inte skyldiga att följa dem.

På tisdagen rapporterade Hallands Nyheter om 24-åriga Jenny Wallander i Varberg, som länge slagits för att få ekonomiskt bistånd till en dator, istället för en TV, som hon inte ansåg sig behöva.

Motiveringen var att hon ansåg sig ha större nytta av datorn, och att man numera dessutom kan titta på de största TV-kanalerna i realtid i datorn.

Både socialnämnden och förvaltningsrätten sa nej, men i kammarrätten fick hon tummen upp.

"De behov som en TV tillgodoser och som motiverar att ekonomiskt bistånd ska kunna beviljas, är rekreation och information. Dessa behov kan även tillgodoses med en dator", skriver domstolen i sin dom.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro