ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Datorn ännu långt efter en mänsklig hjärna

metro · 25 Nov 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Annika Olofsdotter Bergström – doktorand

klar

Artikellänk är kopierad

Alan Turing sa 1946 att om trettio år kommer det att vara lika enkelt att fråga en dator om något som det är att fråga en människa. Nu har det gått sextio år och det har fortfarande inte hänt. Datorns kapacitet ligger långt efter människohjärnans. Datorn är fortfarande rigid och seriell, all information den bearbetar måste gå via ett central system. Den kritiska flaskhalsen. Hjärnan däremot bearbetar information via neuroner som sänder impulser i form av elektricitet. Neuronerna rör sig runt i ett nätverk och när de möts hoppar elektriciteten över från en neuron till en annan. Det är dynamiskt och parallellt och det uppstår inga informationsstockningar. IBM ska nu skapa en dator som ska likna hjärnan. Vilken kapacitet vi skulle få. 

Blue Gene är en superdator, världens snabbaste, med 120 000 processorer. För att den ska generera 10^16 bit/sek krävs det elektricitet från 1 200 hushåll. Om hjärnan ska generera samma mängd krävs det endast elektricitet från en laptop. Hjärnan producerar hundra tusen gånger mindre energi. 

Hjärnan består av två halvor, den vänstra styr språket, kategoriserar, skiljer förflutet från framtid. Den är metodisk, strategisk och linjär. Den bryr sig om detaljer. Den högra däremot är här och nu, får oss att se bilder, känna dofter, höra ljud, smakar. Den är inte begränsad av regler. Den får oss att vara en del av alla andra och ser världen som ett perfekt ställe. Det är den halvan som är kruxet i skapandet av en dator. Det är den högra halvan som är vägen till nirvana när det gäller att få ett riktigt scifi samhälle. Hjärnforskaren Jill Bolte Taylor råkade själv ut för en stroke där hennes vänstra hjärnhalva slogs ut. Hon upplevde med ens att hon var ett med allt och alla omkring henne, hon kände frid som hon aldrig känt förut. Hon menar att om vi kunde komma i kontakt mer med vår högra del skulle världen se annorlunda ut. Vi skulle komma nära den kraften som gör oss till dem vi är. ”We are the lifeforce power of the universe menar hon efter sin upplevelse. 

Det är det som är skillnaden mellan mig och min dator. Jag kan drömma. Jag kan längta efter att börja använda mig av hela hjärnans kapacitet och inte den lilla procent (7 eller vad det är) som vi egentligen bara använder. Så hur tror vi att vi ska kunna skapa en dator som har lika stor kapacitet som hjärnan när vi inte ens är medvetna om hur stor förmåga vår hjärna har egentligen? Är det inte så att vi måste börja undersöka vår gränslöshet innan vi frågar en dator för att få svar.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro