ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Datorstrul bakom var femte Lex Maria

TT · 6 Mar 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Bilden är från en läkarmässa.

Bilden är från en läkarmässa. Foto: Scanpix / Arkiv


klar

Artikellänk är kopierad

IT-problem är en allt vanligare orsak till fel och misstag i sjukvården. Var femte lex Maria-anmälan förra året handlade om problem med datorsystemen.

Det framgår av en pågående granskning som Socialstyrelsen gör.– Vi har fått mer och mer information om att IT-problemen ökar och leder till mer händelser i hälso- och sjukvården. Därför har vi valt att granska lex Maria-anmälningarna för att se hur stort problemet är, säger Per-Anders Sunesson, chef för enheten för behörighet och patientsäkerhet på Socialstyrelsen.

Enligt Ulla Fryksmark som leder studien finns det massor av problem som kan drabba patienterna när datasystemen inte fungerar, skriver Göteborgs-Posten.– Remisser försvinner eller hamnar inte rätt, patienter blir inte kallade i tid, operationer får ställas in och patienter får vänta i månader extra, säger hon.

Studien, som väntas bli klar till sommaren, omfattar hela landet och dataproblemen ser ungefär likadana ut överallt.– Vinsterna överstiger vida bristerna, helt klart. Tekniken är bra, men det finns brister i systemen och de måste åtgärdas, säger Sunesson.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro