ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Datum för eventuellt nyval spikat – så mycket skulle det kosta

Alexandra Andersson · 10 Jan 2019
Uppdaterad 10 Jan 2019

Foto: TT


Om en statsministerkandidat röstas ner fyra gånger blir det extraval i Sverige. Nu har Valmyndigheten meddelat om när det i så fall kommer att äga rum.

klar

Artikellänk är kopierad

Under torsdagen informerade valmyndighetens kanslichef Anna Nyqvist talmannen Andreas Norlén om vilket datum som skulle passa bäst för ett eventuellt nyval.

Enligt myndigheten är kortast möjliga förberedelsetid två och en halv månad – efter att en eventuell fjärde statsministeromröstning har genomförts.

Därför rekommenderar Valmyndigheten att nyvalet i så fall hålls söndagen den 7 april.

Kostnaden beräknas bli 346 miljoner kronor. Där ingår inte partiernas utgifter för valkampanjer.

Inte sammanblandas med EU-valet

Grundlagen säger att ett extraval ska hållas inom tre månader efter att riksdagen röstat ner talmannens fjärde förslag till ny statsminister.

Enligt tidsplanen kommer en tredje statsministeromröstning att hållas den 16 januari, och en eventuell fjärde omröstning den 23 januari.

Skälet till att inte vänta tre månader är att man ser stora risker att ha röstningen till Europaparlamentsvalet i gång samtidigt som röstningen till extravalet, menar Anna Nyqvist på Valmyndigheten.

– För att minimera riskerna för sammanblandning så ska röstningen till extravalet vara avslutat innan röstningen till Europaparlamentet börjar, säger hon till TT.

Valet till EU-parlamentet kommer att hållas den 26 maj.

pil
Datum att hålla koll på

14 januari: Talmannen lägger fram ett förslag om statsminister för riksdagen.

16 januari: En första statsministeromröstning hålls onsdagen 16 januari. Den partiledardebatt som skulle hållas då flyttas till 30 januari.

23 januari: Om inte en statsminister kan väljas 16 januari hålls den fjärde och sista statsministeromröstningen 23 januari. Om inte en statsminister kan väljas då heller väntar extraval.

7 april: Ett eventuellt extraval hålls.

klar

Artikellänk är kopierad

Alexandra Andersson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro