ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Dave, 9 månader, kan bli föräldralös

Anders Göransson · 28 Feb 2013
Uppdaterad 27 Feb 2013
Migrationsverket har beslutat att Guy, pappa till nio månader gamla Dave, ska utvisas. 

Migrationsverket har beslutat att Guy, pappa till nio månader gamla Dave, ska utvisas.  Foto: Isabel Svensson


Dave, nio månader, vilar på pappa Guys arm. Han vet inte att hans pappa när som helst kan tas av polis och skickas ur landet.

klar

Artikellänk är kopierad

Intyg från socialtjänst, barnsjukvård och landstinget vittnar om att Guy är den viktigaste personen i sonens liv – men Migrationsverket vägrar att ändra utvisningsbeslutet.

– Dave är så van med mig att vi sitter ihop. Om jag skulle slitas bort från det så kan jag inte föreställa mig hans smärta. Han söker mig hela tiden, han visar hela tiden vad jag betyder och att han behöver mig, berättar Guy när Metro träffar honom, sambon Therese och sonen Dave i deras lägenhet utanför Stockholm.

Familjen är förtvivlad efter Migrationsverkets beslut i januari att verkställa utvisningen, och därmed splittra familjen.

Guy kom till Sverige från Demokratiska Republiken Kongo 2007. Hans pappa, som var överste i armén, stödde oppositionspolitikern Jean-Pierre Bemba, som tvingades fly ur landet i samband med oroligheter. Hans far och mor dödades, men själv lyckades Guy fly med hjälp av ett falskt pass, enligt vad han själv berättar.

Han sökte asyl i Sverige, men fick avslag. Under tiden träffade han Therese. Paret flyttade ihop 2011 och ett år senare föddes Dave. Eftersom Therese tidvis varit svårt deprimerad och även varit inlagd på psykiatrisk avdelning har Guy tagit det huvudsakliga ansvaret för Daves omvårdnad.

Migrationsverkets beslut är obegripligt, tycker familjen.

– Hur kan de bedöma tillståndet för Dave när de inte bryr sig om intygen från socialtjänst och barnläkare? De vet ju ingenting om oss, säger mamma Therese.

Migrationsverket hävdar dessutom att paret inte visat att förhållandet är seriöst. Guy suckar uppgivet.

– Vi har bott ihop i 1,5 år, vi har ett barn tillsammans. Jag tycker inte att det kan bli mer seriöst än så.

Migrationsverkets senaste beslut går inte att överklaga, och det är bara en tidsfråga innan polisen hämtar Guy.

Förutom oron för sonen ser han mörkt på sina egna möjligheter att klara sig i Kongo, där hans fars fiender finns kvar. Att han skulle lyckas få ett nytt pass utfärdat och möjlighet att resa till Sverige igen tror han inte.

”Barnkonventionen är inte svensk lag”

Den berörda kommunen tar tydlig ställning emot utvisningen av Guy. I ett intyg skriver socialtjänsten att man tycker att den strider mot FN:s barnkonvention.

Men det betyder inte att beslutet är mot reglerna.

– Barnkonventionen är inte svensk lag om man ska hårdra det, säger Håkan Jonsson, Migrationsverkets expert på familjeanknytning, som dock inte uttalar sig i det enskilda ärendet.

Sedan 2010 finns ett stycke i utlänningslagen som säger att man särskilt ska beakta konsekvenserna för barnet om en förälder utvisas. Men då krävs att den sökande lever upp till vissa krav, till exempel att ha ett giltigt pass. Det saknar Guy.

– Har man stiftat en lag som ser ut på det här sättet kanske man landar i att ett barn kommer i kläm. 

Rädda Barnen har stött på liknande fall där barn har splittrats från sina föräldrar på grund av den svenska lagstiftningen.

– Vi anser inte att tillräckligt stor hänsyns tas till barnets bästa vid den här typen av ärenden. Många barn tvingas vara separerade från sina föräldrar på grund de byråkratiska hinder, i vissa fall i månader, säger Mikaela Hagan, som arbetar med asyl- och flyktingfrågor på organisationen.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro