ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

David, 32, dog i polisens arrest – nu läggs utredningen ned

Johan Wikén · 10 Maj 2017
Uppdaterad 10 Maj 2017
David dog i arrestcellen i februari ungefär en timme efter att han låstes in.

David dog i arrestcellen i februari ungefär en timme efter att han låstes in. Foto: Privat


Tvåbarnspappan David, 32, låstes in i polisens arrest i februari i år – och hittades död en timme senare. Nu läggs förundersökningen mot polisen ned.

klar

Artikellänk är kopierad

32-åriga David hade tillsammans med en annan person stulit fläskfilé från en livsmedelsbutik i Örebro. De jagades från platsen och flydde i en bil.

David ska redan då ha börjat må dåligt och männen styrde mot akuten. Men polisen stoppade bilen innan de hann fram och de fördes i stället till polisstationen – där David låstes in i en cell. En timme senare var han död.

– Han kollapsade och kräktes flera gånger. Han mådde inte bra och behövde sjukvård, säger Mark Safaryan som är målsägarbiträde till den avlidna 32-åringens familj.

En förundersökning om tjänstefel inleddes och Davids familj, som bor i ett annat land, har stämt staten för polisens agerande.

Nu har chefsåklagare Håkan Roswall beslutat att lägga ned utredningen mot polisen, rapporterar NA.Enligt åklagaren finns det inget som tyder på att polisen gjort fel och i beslutet konstateras att dödsfallet orsakades av ”ett plötsligt inträffat akut sjukdomsfall”.

– Vi kommer att ta det vidare. Vi menar att svenska staten har åsidosatt Davids mest grundläggande rättighet, rätten till liv. Det är ett fruktansvärt övergrepp, säger Mark Safaryan.

Metro har tidigare granskat dödsfallen i polisens arrester. Mellan 2012 och 2016 dog 24 personer i polisens arrester i Sverige, enligt statistik från polisens avdelning för särskilda utredningar, SU. En avdelning som utreder fall när anställda inom polismyndigheten kan misstänkas för brott.

– Det är alldeles för många som har dött i sådana här fall utan att få upprättelse. Det måste ske en förändring, säger Mark Safaryan.

pil
Döda i arresten

2016: 6

2015: 3

2014: 6

2013: 4

2012: 5

När någon dör eller blir allvarligt skadad i en polisarrest ska det anmälas till avdelningen för särskilda utredningar inom polisen. De har registrerat 24 dödsfall i arrester mellan 2012 och 2016. Men det kan vara fler. Om ett fall anmäls som en allvarlig skada, och personen sedan avlider, är det inte säkert att det klassificeras som ett dödsfall.

Källa: Källa: Polisen

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro