ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

David, 32, ska ha vädjat om vård – dog i polisens arrest

Johan Wikén · 13 Feb 2017
Uppdaterad 13 Feb 2017
I måndags avled David i polisens arrest i Örebro. Fallet utreds nu av polisens avdelning för särskilda utredningar.

I måndags avled David i polisens arrest i Örebro. Fallet utreds nu av polisens avdelning för särskilda utredningar. Foto: Privat/TT


Totalt har 26 personer dött i polisens arrester sedan 2012. David, 32, är en av dem. Han hittades död i arresten i Örebro förra veckan. Vi ifrågasätter polisens agerande starkt”, säger målsägarbiträdet Mark Safaryan.

klar

Artikellänk är kopierad

32-åriga David ska ha bett om vatten, kräkts och förtvivlat upprepat till poliserna att han inte kunde andas. Trots det fördes David, som var på besök i Sverige, till polisstationen i Örebro och låstes in i en cell.

Över en timme senare kallades ambulans till polishuset. Då var David redan död.

– Vi ifrågasätter polisens agerande starkt. Han visade fysiska tecken på att han inte mådde bra och kollapsade flera gånger, säger Mark Safaryan som är målsägarbiträde till den avlidna 32-åringens familj.

Vittnesuppgifterna kommer från de två män som var med David förra måndagen när allting hände.

Polisen fick ett larm vid 20-tiden den 6 februari. Två personer hade stulit fläskfilé från en livsmedelsbutik i Örebro. Männen ska ha jagats från butiken för att sedan plockas upp av en tredje person i en bil.

– Redan då började den nu avlidna må dåligt, säger Mark Safaryan.

Enligt honom ska männen ha kört mot akuten på grund av detta. Men de hann aldrig så långt. Polisen stoppade bilen och de misstänkta fördes till stationen.

Mannen som åkte i samma polisbil som David har uppgett att de gång på gång försökte få poliserna att fatta allvaret i Davids sjukdomstillstånd. Men han upplever att de inte tog det på allvar.

– Vittnet ger ett trovärdigt intryck. Han berättar som det är och berättar det som föranledde att de sprang från livsmedelsbutiken, säger Mark Safaryan.

Mats Alexandersson är ansvarig för arresten på polisen i Örebro.

– Vi har enligt min uppfattning följt de direktiv och anvisningar som finns. Men huruvida det räcker till eller inte får någon annan titta på, säger han.

David är inte den enda som har avlidit i arresten. Det händer flera gånger per år.

I januari i år dog en man i Katrineholm – och mellan 2012 och 2016 dog 24 personer i polisens arrester i Sverige. Det visar statistik från polisens avdelning för särskilda utredningar, SU. En avdelning som utreder fall när anställda inom polismyndigheten kan misstänkas för brott.

Fallet med David har överlämnats till SU – men de vill inte uttala sig om utredningen i nuläget och hänvisar till chefsåklagaren och förundersökningsledaren Håkan Roswall.

Metro har utan framgång sökt chefsåklagaren. Så här sa han till Dagens nyheter i förra veckan.

– Det finns ingen skäligen misstänk person i den här utredning. Det kan ändra sig, men utifrån det material jag tagit del av kan jag inte se att någon egentligen gjort fel, men det är vissa saker jag vill ta reda på.

pil
Döda i arresten

2016: 6

2015: 3

2014: 6

2013: 4

2012: 5

När någon dör eller blir allvarligt skadad i en polisarrest ska det anmälas till avdelningen för särskilda utredningar inom polisen. De har registrerat 24 dödsfall i arrester mellan 2012 och 2016. Men det kan vara fler. Om ett fall anmäls som en allvarlig skada, och personen sedan avlider, är det inte säkert att det klassificeras som ett dödsfall.

Källa: Källa: Polisen

pil
De dog i arresten – tre fall

Låstes in i arresten – var död två minuter senare.

Mannen i övre medelåldern hittades död i polisens arrest i Katrineholm den 24 januari i år. Det började med att polisen skulle stoppa och kontrollera en personbil vid 01.30-tiden på natten. Föraren ville annat – och smet från polisen. Till slut fick de stopp på fordonet och föraren pepparsprejades och sattes i handfängsel. Han tappade medvetandet och fördes till sjukhus. En halvtimme senare fördes mannen vidare till polishuset, där ska han ha blivit stökig och låstes in i arresten. Två minuter senare var han död. Polisen uppger att inget övervåld användes.

Missförståndet ledde till hennes död.

Den 20-åriga kvinnan hittades död i arresten i Lund den 4 november 2016. Dagen innan hade hon skrivits ut från missbrukarvård – på grund av ett missförstånd. Chefen för LVM-hemmet trodde nämligen att utskrivningen var nödvändig för att kvinnan skulle få psykiatrisk vård, enligt en utredning av Statens institutionsstyrelse. Så var inte fallet. Kvinnan omhändertogs enligt lagen om omhändertagande av berusade personer – och avled några timmar senare i arresten.

Var påverkad av tabletter och alkohol – låstes in.

Mannen, som var 45 år, avled i polisarresten i Örebro i maj förra året. Han var inlåst för tillnyktring. När förhör skulle hållas med honom var han blek, andades inte och en rödfärgad uppkastning sågs vid munnen. Dödsorsaken konstaterades senare vara en kombination av alkohol och en överdosering av narkotikaklassad medicin. Anhöriga ifrågasätter varför mannen inte fick vård eftersom det framkommit att arrestpersonalen kände till att han var påverkad av både tabletter och alkohol. Men förundersökningen lades ner.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro