ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

David, 7, tog en Alvedon – då lossnade huden

Johan Wikén · 2 Nov 2015
Uppdaterad 16 Mar 2017
Anna Kihlström berättar att sonen David snart ska genomgå en ögonoperation.

Anna Kihlström berättar att sonen David snart ska genomgå en ögonoperation. Foto: Privat


Sjuåriga David hade hög feber och fick en Alvedon. Då lossnade huden på hans kropp. Vi var nära att mista David”, säger hans mamma Anna Kihlström.

klar

Artikellänk är kopierad

En kväll i februari drabbades David Kihlström, sju år, av hög feber. Likt många gånger tidigare fick han en Alvedon för barn av sin mamma. Men den här gången gick något fel.

– Morgonen efter gick han in och ut ur medvetslöshet och fick blåsor på kroppen, säger mamma Anna Kihlström.

►LÄS MER: Ovanlig sjukdom tvingade Susanne, 33, att vara isolerad i sju år

De åkte in till Centralsjukhuset i Karlstad – men ingen visste vad som var fel. Något som uppmärksammades i NWT i början av året.

– Det kom specialister och alla möjliga läkare. Blåsorna växte och gick sönder. Till slut tappade han all sin hud.

David flögs med ambulanshelikopter till Akademiska sjukhuset i Uppsala där han vårdades på intensivvårdsavdelningen för brännskadade. Inte heller där lyckades de lista ut vad som var fel.

Men av en slump tittade en specialistläkare på väg hem in i Davids rum och konstaterade att symptomen liknade Lyells syndrom, en kraftig allergisk reaktion med en dödlighet på nästan 50 procent.

– Vi var nära att mista David. Alvedonen krockade med något virus som inte läkarna kände till vad det var, säger Anna Kihlström.

Läget hade förvärrats för David eftersom han fick dropp med paracetamol, samma ämne som i Alvedon, när de först åkte in till sjukhuset i Karlstad.

David har fortfarande stora problem, bland annat har han stela leder och stora problem med sina ögon.

– Han har blödande hornhinnor. Jag trodde aldrig jag skulle få se mitt barn gråta blod, det är riktigt illa. Allt på grund av en Alvedon, säger mamman.

I november ska David genomgå en ögonoperation. Förhoppningen är att han efter det ska kunna se som vanligt igen. Anna Kihlström skriver om sonens resa i Facebookgruppen ”Allt för David” som följs av ungefär 1 500 personer.

– Jag tycker att det är jättebra att det uppmärksammas. Och det är bra att försäljningen av paracetamol stoppas i butiker från och med nu.

LÄS MER: Tindrah, 5, ömsar skinn flera gånger om dagen

I april i år beslutade Läkemedelsverket att Alvedon, Panodil och andra värktabletter med paracetamol inte längre ska få säljas utanför apoteken. Anledningen är en ökning av antalet förgiftningsfall sedan försäljningen i livsmedelsbutiker blev tillåten 2009. Den 1 november trädde de nya reglerna i kraft. 

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro