ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

De åker på Burn Camp för att möta andra med brännskadador

Ellen Wennerström · 19 Sep 2013
Uppdaterad 20 Sep 2013

Med en brännskada kan man känna sig ensam med sin lott, sin behandling och sitt utseende. Men på Burn Camp Sverige får man chans att möta andra brännskadade och känna gemenskap.

klar

Artikellänk är kopierad

Här är gänget som samlades i går för att delta på Burn Camp som anordnas för femte året i rad. Samia Djama, tvåa  från vänster i den övre raden, är en av dem. –   För mig är det viktigt att inte bli ett offer. Jag vill inte att folk ska  tycka synd om mig och tro att jag är skör, säger hon.
Här är gänget som samlades i går för att delta på Burn Camp som anordnas för femte året i rad. Samia Djama, tvåa  från vänster i den övre raden, är en av dem. –   För mig är det viktigt att inte bli ett offer. Jag vill inte att folk ska  tycka synd om mig och tro att jag är skör, säger hon.Foto: Natanael Johansson

Det är en brokig skara människor med olika åldrar, bakgrund och intressen som möts på Centralstationen i Stockholm på torsdageftermiddagen. Men en sak har de gemensamt, de är alla brännskadade.

På kroppen har de ärr som vittnar om ett trauma som de får leva med för resten av sina liv. Men på Burn Camp, ett tredagars läger, kan de möta andra med liknande upplevelser, få stöd och framförallt berätta sin historia för människor som förstår.

- Här känner jag mig trygg och lugn. Ensam kan det kännas hopplöst, men här kan jag trösta andra och visa att man kan bli lycklig igen, säger Mastoureh Kazemi, 35 år, som levt med sin brännskada sedan hon var 15 år gammal.

Katarina Åkesson är intensivvårdssjuksköterska och en av initiativtagarna till Burn Camp. Hon säger att projektet är unikt i sitt slag vad gäller eftervården för personer med brännskador.

- Efter att såren har läkt och den fysiska behandlingen är över, handlar det många gånger om att komma över traumat och acceptera det förändrade utseendet, säger hon.

Nu arrangeras Burn Camp för femte året i rad. De bjuder in gästföreläsare, har gruppdiskussioner, går promenader, och mycket mer. Första året var de bara 5-6 personer som åkte och idag är de 18 deltagare.

Samia Djama, 47 år, ska åka på Burn Camp för första gången. Hon fick sin brännskada i samband med en grillningsolycka för 15 år sedan och hon ser fram emot att få träffa människor som har liknande erfarenheter som hon.

- För mig är det viktigt att inte bli ett offer. Jag vill inte att folk ska tycka synd om mig och tro att jag är skör, det är skönt med någon som klappar en på axeln och säger, ”vad bra att du är här och vid liv”, säger Samia.

klar

Artikellänk är kopierad

Ellen Wennerström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro