ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

De åker på semester – för att operera sig

Elisabeth Braw · 13 Mar 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Amerikaner som inte har råd med sjukvården i USA får numera sina ingrepp genomförda i billiga länder. De är inte ensamma om sina ovanliga semestrar: sjukvårdsturismen har blivit en jättetrend.När indiskan Saroja Mohanasundaram flyttade till USA fann hon att operationer var många gånger dyrare än i Indien, trots att många indiska sjukhus håller samma höga standard. För två år sedan startade hon därför företaget Health Base, som ordnar operationssemestrar i bland annat Indien, Thailand och Singapore.– Förr åkte västerlänningar dit för att få skönhetsoperationer, men nu har det också blivit populärt att få stora ingrepp som hjärtoperationer utförda där, berättar hon.På ett indiskt sjukhus med väststandard kostar ett hjärtklaffsbyte 20 gånger mindre än i USA, och även på andra ingrepp kan patienterna spara enorma summor. Liksom Ostasien har länder som Sydafrika, Brasilien och Mexiko kvalificerade läkare och billig vård. Samtliga länder tar därför också emot en snabbt växande skara sjukvårdsturister från både USA och andra västländer. Under 2007 beräknas det ha handlat om två tre miljoner personer.– I USA har sjukvårdsturismen blivit särskilt populär bland folk som saknar sjukförsäkring och reser utomlands av kostnadsskäl, medan exempelvis britter reser utomlands för att slippa vårdköerna hemma, förklarar Chris Carbone, analytiker på forskningsfirman Social Technologies.Operationsresorna kombineras ofta med hotellvistelser och turistaktiviteter, och för destinationsländerna har sjukvården blivit en lukrativ marknad som nu aktivt marknadsförs utomlands.

Svenske Morgan, 40, fick sin dröm uppfylld i Polen

Han har alltid varit trygg med svensk sjukvård. Men när 40-årige Morgan Dalén från Karlstad såg annonsen med erbjudande om billig polsk tandvård och plastikkirurgi i Polen, beslöt han sig för att förverkliga en dröm.– Jag var väldigt skeptisk när jag satt mig på planet. Men nu har jag en helt annan syn på sjukvården i Polen. Det har blivit tre besök på två år, säger Dalén.Första gången lagade han både tänderna och fick en hårtransplantation. Det senare ingreppet tyckte han var så lyckat att han därefter kompletterade med ytterligare två hårtransplantationer.– Den polska personalen gjorde ett väldigt bra jobb. Det tyckte även tandläkaren i Sverige. Framförallt var det billigt, ungefär halva priset mot i Sverige.

Kontakterna sköttes av företaget Medical Travel, ett av flera företag som mot betalning bland annat ordnar läkarkontakt, boenden och försäkringar för svenskar.

Melvin sparade hundra tusen i Indien

Melvin Jacobs från Michigan är en av de runt 150 000 amerikaner som i år har åkt på sjukvårdssemester.– Jag fick njursten, och eftersom jag inte har sjukförsäkring fick jag betala operationen själv. Räkningen gick på 26 000 dollar (runt 170 000 kronor). De upptäckte att jag också behövde en hjärtoperation, men den skulle ha gått på flera hundra tusen dollar, och det har jag inte råd med, berättar Jacobs.

I somras flög han med hjälp av Healthbase till New Delhi i Indien, där han opererades på ett sjukhus som leds av en USA-utbildad indisk läkare. Sammanlagt kostade operationen, nio dagars sjukhusvistelse och flygbiljetter motsvarande 131 000 kronor.– Sjukhuset var inte lika nytt som sjukhusen jag har sett i Michigan, men utrustningen var mycket modern, säger Jacobs.

I november reste kanadensaren David Bell till Madras för att få en ny höft.– Jag hade blivit lovad en operation hemma i Vancouver i april, men i oktober insåg jag att den aldrig skulle bli av. Dessutom tog vårdpersonalen mycket bättre hand om mig än de gör i Kanada, förklarar Bell.

klar

Artikellänk är kopierad

Elisabeth Braw
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro