ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

De åkte dit för fusk på högskoleprovet: Hade pluggat hårt”

Aron Andersson · 25 Okt 2016
Uppdaterad 26 Okt 2016

Foto: TT / Montage


Förra året avslöjades 51 personer med att fuska på högskoleprovet. Deras provresultat drogs tillbaka. Några fick lämna sina utbildningsplatser. Vi har sökt fuskarna.

klar

Artikellänk är kopierad

51 personer avslöjades som fuskare efter förra årets högskoleprov. Deras provresultat underkändes av UHR, Universitets- och högskolerådet. 

– Jag tycker det var väldigt tråkigt det som hände. Jag hade pluggat hårt. Sedan kommer de och påstår att mina svar liknande någon annans, det var jäkligt tråkigt för min del, säger en av de personer som åkte dit för fusk.

►LÄS MER: Quiz: Hur bra klarar du av högskoleprovet?

Vi har sökt flera av de 51 personerna vars resultat dragits tillbaka. Många vill inte prata. Men några av de som svarar menar att de inte alls fuskat. En av de som protesterat har inte fått UHR att ändra sitt beslut.

– Jag känner mig kränkt och orättvist behandlad, säger han.

– Jag tyckte det var väldigt tråkigt att UHR reagerade som de gjorde. De bygger saker och ting på indicier. 

►LÄS MER: Så förbereder du dig bäst inför högskoleprovet

Den fuskmetod som beskrevs i media efter förra årets prov går ut på att köpa sig rätt svar genom att bland annat bära öronsnäckor under själva provtillfället. Kostnaden kan i vissa fall gå upp till 100 000 kronor. En annan utpekad person som vi pratar med säger att han inte skulle haft råd att betala så mycket.

– Inte alla har tillgång till sådana pengar. Vissa har det, men jag tror inte alla har det, säger han.

– Det är inte omöjligt att klara provet bra om man fokuserar på det. Du behöver inte läsa tusen böcker, bara öva på samma frågor de gjort tidigare.

►LÄS MER: De säljer fusk till högskoleprovet: ”Vi förverkligar folks drömmar”

Så ska fusket stoppas i år

51 personer åkte fast, men troligtvis är mörkertalet högre än så. ”Om bara en person fuskar så är det en för mycket”, säger Åke Lernemark vid UHR. Nu har reglerna skärpts för att stoppa fusket.

På lördag ska 66 000 personer skriva högskoleprovet på 120 orter i landet. Den som fuskar riskerar hårdare straff, vilket innefattar både böter och fängelse. Reglerna gäller för alla otillåtna hjälpmedel, det vill säga allt utom blyertspenna, radergummi, linjal eller markeringspenna.

UHR har även velat införa kroppsvisitering som möjlig åtgärd. Men det förslaget har inte blivit verklighet till höstens prov. I stället anpassas provvakternas observationer för den nya tidens fuskmetoder, men precis på vilket sätt vill UHR inte avslöja.

– Vi jobbar kontinuerligt med att ta fram anpassade instruktioner, men de delarna går vi inte in på av naturliga skäl. Vi talar inte om vilka åtgärder vi tar tillsammans med provvakter och provansvariga på 21 universitet och högskolor, säger Åke Lernemark, pressansvarig vid UHR.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro