ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

De använder kärlek och tillit – för att blåsa folk på pengar

Johan Wikén, Linnea Bergman · 9 Okt 2017
Uppdaterad 9 Okt 2017
Jessica polisanmälde expojkvännen, men anmälan lades ner.

Jessica polisanmälde expojkvännen, men anmälan lades ner. Foto: Alamy


Romansbedragarna använder tillit och kärlek för att blåsa folk på pengar. Ett omfattande problem, enligt polisen. Jessica, 30, upptäckte att hennes pojkvän hade flera andra relationer – och att han lurade alla på pengar.

klar

Artikellänk är kopierad

30-åriga Jessica från Stockholm började dejta en kille i en stad i Mellansverige i våras. De fick kontakt via Tinder och relationen växte sig snabbt starkare. De hade myskvällar ihop, gick på träningsdejter, hon fick träffa hans vänner och hans syster.

– Han sa att han var så glad över att äntligen ha träffat en tjej som jag och att han bara ville vara med mig, berättar Jessica.

De blev tillsammans, och började säga att de älskade varandra.

– Det var tidigt, men jag började fundera på om vi skulle bo ihop framöver. Kanske gifta oss och skaffa barn i framtiden, säger hon.

Men en helg i augusti hade Jessica svårt att få tag på sin pojkvän. Hon blev orolig och ringde till en av hans kompisar. Kompisen berättade då det ofattbara, att Jessicas pojkvän hade dejtat fyra andra kvinnor samma sommar.

– Jag satt i fikarummet på jobbet när hon berättade det. Jag bröt ihop totalt. Jag kunde inte jobba, det var det absolut sista jag trott om honom.

Pojkvännen hade inte bara haft flera relationer, upptäckte Jessica snart. Han hade även lurat kvinnorna på pengar. Jessica fick via sociala medier tag på tre andra kvinnor han hade haft relationer med. En exflickvän berättade att hon hade blivit av med 100 000 kronor. Jessica själv hann som tur var bara låna ut mindre summor pengar.

Romansbedrägerier, eller att bli sol-och-vårad som det också kan kallas, är ett relativt stort problem, enligt Björn Seeth på polisens nationella bedrägericenter.

– Romansbedrägerierna drabbar den enskilda väldigt hårt. Det handlar ofta om stora pengar och finns ofta skamkänslor inblandade, säger han.

Jessica blev lurad av en kille som hon dejtade. Det vanligaste är dock att man blir lurad utan att träffa personen ifråga, direkt via nätet. Relationen fördjupas då stegvis, och sen kommer förfrågningarna kring att skicka över pengar.

– Det kommer alltid till den här punkten när de vill ha pengar på något sätt. Pengar till flygbiljett eller annat, säger Björn Seeth.

Jessica gjorde en polisanmälan mot sin expojkvän, men den lades ner direkt.

– Det jobbigaste just nu är att han får fortsätta att leva sitt liv precis som vanligt. Det är extremt frustrerande. Jag kan inte stoppa honom från att fortsätta lura andra, säger hon.

Hon har haft svårt med tilliten efter det som hänt.

– Jag kommer att vara mer vaksam nästa gång. Men samtidigt vill jag kunna lita på människor, jag tänker inte ge honom att jag slutar göra det.

Fotnot: Jessica heter egentligen någonting annat.

pil
Två dömda romansbedragare

Lurade Tinder-dejter på pengarMed falskt namn fick den 32-årige mannen kontakt med kvinnor via Tinder och andra dejtingtjänster. Han träffade flera kvinnor som beskrev honom som charmig. Men det var endast en fasad. 32-åringen, som förekommer under tio avsnitt i belastningsregistret, lurade kvinnorna på pengar. Han använde deras kontokort samt stal kontanter och andra värdesaker. Men i december förra året greps han efter att en kvinna som han dejtade hittade en varningssida för honom på nätet.32-åringen dömdes i maj i år i Södertörns tingsrätt till fängelse i ett år och fyra månader.

Använde hundvalpar som lockbeteDen 23-årige mannen var dömd för ett miljonbedrägeri mot en kvinna. Men han rymde under en permission och träffade en ny kvinna via en dejtingtjänst – som han blåste på mer pengar. ”Han sa att han älskade mig”, sa kvinnan i förhör. De två kvinnorna är inte ensamma om att ha råkat ut för mannen. Totalt åtalades han för 21 brott mot en rad personer från olika delar av Sverige. I vissa fall använde han hundvalpar som lockbete för att komma över pengar.I april i år dömdes 23-åringen till fängelse i ett år vid Borås tingsrätt.

pil
Fem råd i samband med romansbedrägerier

– Var försiktig med att låna ut pengar, speciellt i början av en relation.

– Det är lätt att se varningstecknen i efterhand. Försök att gå på din magkänsla och kolla upp saker som verkar konstiga.

– Gå igenom personens historik i sociala medier och googla namnet.

– Lyssna på dina vänner. Är de skeptiska kan det finnas en anledning.

– Om du blir lurad, leta efter andra personer som råkat ut för samma person och ta hjälp och stöd av varandra.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro