ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

De är barn – och brutala rånare

Anna Unsgaard · 16 Sep 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

Barnliga mellan 14 och 17 år jagas av polis

klar

Artikellänk är kopierad

I går kväll greps här en 17-åring som misstänks för grovt rån. 17-åringen misstänks ingå i det kriminella ungdomsnätverket Black Scorpions.
I går kväll greps här en 17-åring som misstänks för grovt rån. 17-åringen misstänks ingå i det kriminella ungdomsnätverket Black Scorpions.

De senaste två veckorna har tre unga personer gripits i söderort, misstänkta för grova rån. Polisen tror att de ingår i barnligan Black Scorpion. Söderortspolisen hade spanat i ett par veckor på 17-åringen, som misstänks ingå i en gruppering kring det kriminella ungdomsnätverket Black Scorpions, kopplat till de äldre medlemmarna i Black Cobra.  Misstänkt brott: grovt rån mot en livsmedelsbutik i södra Stockholm. Rånaren var beväpnad med pistol och hotade både kunder och personal. Enligt polisen misshandlade han även en äldre man som försökte ingripa.– Att kunna gripa honom är ett viktigt led i att bryta trenden med den kraftiga ökningen av grova rån i söderort, säger Johan Gustavsson, insatschef för råninsatsenBara under de senaste två veckorna har polisen i söderort gripit tre unga personer, misstänkta för grova rån. Enligt polisen sveper för närvarande en våg av grova rån genom söderort och polisen ser det som alarmerande att många av dem begås av minderåriga. Det som utmärker rånen är dels att målen ofta är livsmedelsbutiker och närbutiker med kontanter, dels att de unga förövarna beter sig brutalt. – Misshandel, grova hot och framför allt vapen är vanliga, säger Gustavsson.Polisen har kartlagt nätverket och flera av ungdomarna är mellan 14 och 17 år, alltså inte straffmyndiga.Är det inte väldigt tufft att ha sådana riktade insatser mot så unga personer?– Tvärtom, det är här man känner att man förhoppningsvis kan bryta en förväntad brottskarriär, säger Johan Gustavsson.

Medlemskap genom grovt rån

Polisen misstänker att flera av rånarna har kopplingar till det kriminella nätverket Black Cobra. Ett sätt att bli medlem är att begå ett grovt rån – och nätverket växer snabbt.En underorganisation till Black Cobra är Black Scorpions, där pojkar under 18 år är med, sannolikt för att uppnå status av fullvärdig Black Cobra-medlem. – Vi håller på att kartlägga de här ungdomarna genom olika typer av spaning. Vi spanar under cover men vi söker även upp ungdomar som misstänks ingå i rångrupperingarna, säger Johan Gustavsson.  metro

klar

Artikellänk är kopierad

Anna Unsgaard
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro