ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

De är bäst och sämst i Sverige på att leva miljömedvetet

Sofia Clason · 28 Jun 2017
Uppdaterad 29 Jun 2017

Foto: Audun Braastad/ TT


Gotlänningarna är bäst i Sverige på att ta hand om miljön. Det visar en ny undersökning från Sifo. Sämst är man i Sörmland och Kronoberg. “Man kanske inte är lika välinformerad, säger Pia Stoll, hållbarhetschef.

klar

Artikellänk är kopierad

2 500 svenskar svarade på undersökningen som gjorts på uppdrag av teknik- och arkitekturkoncernen Projektengagemang. På Gotland, som toppade listan, bestod de miljömedvetna valen av att panta, källsortera och använda sig av ekologiska produkter. Näst bäst i landet var Jönköpingsborna, följt av Västra Götaland, Skåne och Stockholm.

Pia Stoll, hållbarhetschef på Projektengagemang har några teorier om varför Gotland rankades som den mest miljömedvetna staden.

– Gotland är ganska givet. De har stor vattenbrist där och då kan man bli mer medveten om att resurser är ändliga och det slår igenom på andra områden också. På Gotland lever man också mycket på turism, så viljan att ta vara på natur och omgivning är mer självklar. Det är också lättare att ta ansvar om man är i en begränsad omgivning där man blir mindre anonym.

Sämst på att göra miljömedvetna val är de som bor i Södermanland, följt av Kronoberg, Gävleborg, Norrbotten och Värmland.

Varför Södermanland var sämst på att leva hållbart är enligt Pia Stoll svårare att svara på.

– Det handlar mycket om hur enkelt det är att göra rätt val. Det kan vara så att förutsättningarna är sämre, att det finns en sämre möjlighet till avfallssortering och att man inte upplevt vattenbrist. Sedan kan det vara mindre trendkänsligt än det är i till exempel Stockholm, så att man inte är lika välinformerad om miljömedvetna val, som att handla second hand.

När det kom till vilka som kunde tänka sig att göra ännu mer för miljön så var det främst de mest miljömedvetna som ville göra mer.

”De som redan gör saker för miljön har helt enkelt fått mersmak”, skriver Arvid Linder, pressansvarig på Projektengagemang, i ett meddelande till Metro.

Det som flest kan tänka sig att göra är att minska på sin plastförbrukning, källsortera och att panta. Hela 42 procent av de som svarat i undersökningen kan tänka sig att köpa en elbil, medan bara en procent svarar att de har en elbil i dagsläget.

Som svar på varför man inte gör mer för miljön lyfts i undersökningen bristen på praktiska lösningar som det främsta skälet. Nästan en tredjedel svarar att det är för dyrt att vara miljövänlig och 29 procent tycker att de gör tillräckligt för miljön i dagsläget. Bara fyra procent svarar att de inte bryr sig om miljön.

pil
Undersökningen

2 500 svenskar har svarat i Sifo-undersökningen som gjorts på uppdrag av teknik- och arkitekturkoncernen Projektengagemang.

Mest miljömedvetna är man på Gotland, följt av Jönköping, Västra Götaland, Skåne och Stockholm. Sämst på miljötänk är de som bor i Södermanland, Kronoberg, Gävleborg, Norrbotten och Värmland.

Det flest gör för att leva hållbart är att panta, källsortera och använda sig av ekologiska produkter.

De som vill göra ännu mer kan tänka sig att minska på plastförbrukningen, källsortera och panta.

Som skäl till varför man inte gör mer för miljön lyfts bristen på praktiska lösningar, att det är för dyrt eller att de gör tillräckligt för miljön i dagsläget.

klar

Artikellänk är kopierad

Sofia Clason
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro