ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

De är regeringens mest anonyma ministrar

Malin Jansson · 11 Mar 2018
Uppdaterad 11 Mar 2018
Högskoleminister Helene Hellmark Knutsson (S) och miljöminister Karolina Skog (MP).

Högskoleminister Helene Hellmark Knutsson (S) och miljöminister Karolina Skog (MP). Foto: IBL


Vet du vilka Karolina Skog och Helene Hellmark Knutsson är? Det vet inte mer än hälften av de tillfrågade i en undersökning från Novus – det trots att de sitter i Sveriges regering.

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skog är född i Åhus och kom att engagera sig politiskt under studietiden. 2005 blev hon ordförande för Miljöpartiet i Malmö – och  sedan 2016 är hon landets miljöminister.

Tillsammans med högskoleminister Helene Hellmark Knutsson är hon regeringens mest anonyma minister – mer än hälften av de tillfrågade i en undersökning från opinionsinstitutet Novus vet inte vilka de är, rapporterar Sveriges radio Ekot.

– Jag är fortfarande ganska ny i den nationella politiska arenan. Jag har arbetat större delen kommunalt, och är välkänd i en stad i Sverige. Men självklart arbetar jag på att också bli mer välkänd nationellt, säger miljöminister Karolina Skog till radion.

Socialdemokraten Helene Hellmark Knutsson har  en bakgrund som kommunalråd i Sundbyberg i Stockholm. 2010 blev hon landstingsråd och gruppledare för Socialdemokraterna i Stockholms läns landsting, för att 2014 bli Sveriges minister för högre utbildning och forskning.

Enligt Ekots inrikespolitiske kommentator Fredrik Furtenbach är det ett problem för regeringen att ha ministrar så okända för väljarna.

– Är man så okänd som till exempel Helena Hellmark Knutsson, Karolina Skog eller Heléne Fritzon, då får man svårt att sprida partiets politik, säger Fredrik Furtenbach.

Desto mer känd är utrikesminister Margot Wallström (S) och försvarsminister Peter Hultqvist (S), som har störst förtroende hos väljarna enligt undersökningen.

Lägst förtroende har miljöpartiets två språkrör, med Gustav Fridolin allra längst ner på förtroendelistan.

klar

Artikellänk är kopierad

Malin Jansson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro