ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

De är superhjältar till vardags

Victoria Gillberg · 18 Okt 2011
Uppdaterad 18 Okt 2011
Klicka vidare och se vem som döljer sig under masken. I veckan tvingades "superhjälten" Phoenix Jones, som patrullerat Seattles gator, avslöja sin verkliga identitet.

Klicka vidare och se vem som döljer sig under masken. I veckan tvingades "superhjälten" Phoenix Jones, som patrullerat Seattles gator, avslöja sin verkliga identitet.


I veckan blev superhjälten Phoenix Jones som vaktar Seattles gator tvungen att ta av sig masken. Superhjälte–rörelsen växer sig större. Men hjälper gatornas väktare verkligen polisen?

klar

Artikellänk är kopierad

Under masken dolde sig Benjamin Fodor.
Under masken dolde sig Benjamin Fodor.

Seattles egen superhjälte Phoenix Jones har länge patrullerat gatorna och försökt motverka brott och otrygghet. Men nu är han anklagad för misshandel.

Det var i lördagskväll efter att ha förhindrat ett krogslagsmål som Phoenix Jones såg en annan situation som behövde räddas. Ett bråk höll på att bryta ut mellan fyra personer utanför en bar. Han gav sig in och och sprayade pepparspray i bråkstakarnas ansikten och drog dem från varandra. Problemet var bara att det inte alls pågick något bråk. De involverade gav sig på Jones och en kvinna ska ha slagit honom i ansiktet. Nu väntar Jones på åtal.

Phoenix Jones har tidigare varit i media då han blev misshandlad när han försökte förhindra ett brott. Men den här gången läckte hans namn ut i medier och efter besöket i rätten tog Jones av sig masken inför kamerorna. Under den dolde sig Benjamin Fordons ansikte. En vanlig kille, bror och pappa, som vill rensa upp på gatorna.

På grund av gripandet har den växande superhjälte-rörelsen uppmärksammats och kritiserats, främst av polisen. "Superhjältarna" är vanliga människor som vill hjälpa till att bekämpa brott. De klär sig i dräkter inspirerade av Stålmannen, Spindelmannen och liknande superhjältar men skapar ofta egna namn.

På hemsidan reallifesuperheroes.org finns 691 registrerade "superhjältar" från runt om i världen. På hemsidan skriver de att "superhjältar" ska vara osjälviska och kämpa för att få allmänhetens förtroende.

Polisen uppmanar nu "superhjältarna" att inte själva agera i brottssituationer utan ringa polis och invänta hjälp. Polisen säger att istället för att hjälpa så sätter hjältarna sig själva och andra i fara. De har utvecklats till ett farligt medborgargarde som i vissa fall inte tvekar att ta lagen i egna händer.

Pheonix Jones är del av Seattles "Rain City Supe Heroes". De är 10 stycken som klär ut sig och patrullerar gatorna. Rörelsen sägs ha börjar på 70-talet med "Captain Sticky" i San Diego, USA.

Att klä ut sig i dräkt och gå ut på gatorna är inget olagligt. Men polisen verkar hoppas att "superhjältarna" slutar hjälpa till.

klar

Artikellänk är kopierad

Victoria Gillberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro