ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

De är världens fem äldsta personer – här är deras tips för ett långt liv

Karolina Skoglund · 12 Feb 2015
Uppdaterad 12 Feb 2015

Spetstrosor, ett rått ägg om dagen och över tio timmars sömn per natt. Världens fem äldsta personer har minst sagt annorlunda tips för ett långt liv.

klar

Artikellänk är kopierad

Jeralean Talley, 115 (t.v), Misao Okawa, 116, (mitten) och Gertrude Weaver, 116, USA (t.h).
Jeralean Talley, 115 (t.v), Misao Okawa, 116, (mitten) och Gertrude Weaver, 116, USA (t.h).Foto: 7 Action News/Getty/TT

De här kvinnorna är världens äldsta just nu levande personer, rapporterar USA Today. De alla har alltså genomlevt världskrig, förlisningen av Titanic, hunden Lajkas första steg i rymden och väldigt mycket mer. Alla är de alltså över hundra år gamla, trots att livslängden på den tid de föddes ofta inte översteg 60. Äldst av de alla är Misao Okawa från Japan, som beräknar att fira sin 117:e födelsedag i mars.

Det här är kvinnornas bästa tips för att leva ett långt liv: 

1. Misao Okawa, 116, Japan

"Ät och sov mycket så kommer du att leva länge. Du måste lära dig att slappna av."Misao föddes 1898 och är världens äldsta levande människa. Hon bor på ett äldreboende och äter tre måltider om dagen. Hon gillar särskilt sushi, som hon ser till att äta minst en gång i månaden och sover minst åtta timmar per natt. Till The Telegraph berättade hon på sin 116:e födelsedag om hemligheten bakom hennes långa liv:

2. Gertrude Weaver, 116, USA

Gertrude föddes, precis som Misao Okawa, 1898. Hon, som bor i Arkansas, fyller dock 117 år först den 4 juli. Hon bor på en vårdinrättning och sägs fortfarande leva ett ganska aktivt liv. Hon säger att det är hennes tro som håller henne vid liv.

"Du måste följa Gud. Följ inte någon annan. Var lydiga, följ lagarna och inte oroa dig inte för någonting. Jag har följt honom i många, många år och jag är inte trött", sade hon till Camden News på hennes 116: e födelsedag.

3. Jeralean Talley, 115, USA

7 Action News berättade hon i maj 2014 att hon inte vet vad hon ska säga till folk som vill ha råd om att leva ett långt och friskt liv. Hon vill nämligen inte ta åt sig äran, utan överlåter det till Gud. I en intervju med TIME har hon dock förklarat att hon älskar grisfötter. , som bor i Michigan, växte upp i södra USA och var gift i 52 år, tills hennes man gått bort. Hon är född 1899 och bor med sin dotter. JeraleanJeralean gillar att leka med hennes barnbarnsbarn och åker även varje år på en fisketur. Till 

4. Susannah Mushatt Jones, 115, USA

Vid 115 är Susannah från New York piggare än någonsin. Hon älskar att äta bacon och äggröra och till frukost varje morgon.

”Ibland tar hon den sista biten, lägger den i en servett och stoppar i sin väska för att spara den till senare, säger hennes brorsdotter Selbra Mushatt i en intervju med Time. 

Det enda hälsoproblemet hon lider av är att hon förlorat synen. I övrigt äter hon endast multivitaminer för blodtrycket. Hon sägs även ha en stor svaghet för spetsunderkläder.

”Hon sparar sina pengar för Bloomingdale's. En gång, när hon skulle ta ett  EKG blev läkarna och sjuksystrarna förvånade över de underkläder hon bar. Då svarade hon bara:  Man blir aldrig för gammal för att bära snygga saker”, berättar brorsdottern för TIME.

5. Emma Morano-Martinuzzi, 115, Italien

Emma föddes bara några dagar före sekelskiftet i november 1899. Det är hennes lite ovanliga diet som är hemligheten bakom sin livslängd, påstår hon. När hon var 20 år ska en läkare ha sagt till henne att äta ett rått och ett kokt ägg dagligen, vilket hon gjort sedan dess, har hon berättat för den italienska tidningen La Stampa. Hon följer även den gamla devisen om att gå och lägga sig tidigt och uppger att hon går och lägger sig runt 19:00 och vaknar strax före 06:00. Över tio timmars sömn med andra ord.

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro